ВООЗ підтримала введення податку на солодкі напої
ВООЗ зазначає, що до "цукрового податку" слід вдаватися лише, якщо у продуктів та напоїв з підвищеним вмістом цукру є більш здорові ринкові альтернативи
13:51 12.10.2016
Всесвітня організація охорони здоров'я висловила підтримку країнам, які вводить додатковий "цукровий податок" на солодкі продукти і напої, повідомляє ВВС.
Згідно з оприлюдненою новою доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їх споживання і сприяє переходу населення на більш здорове харчування в цілому.
Як зазначається, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я просто виступала з рекомендаціями зменшити споживання цукру, утримуючись при цьому від відкритої підтримки податкових заходів.
Деякі країни, зокрема Мексика та Угорщина, вже ввели додатковий податок на солодкі продукти і напої.
У наступному році аналогічний "цукровий податок" вводить ПАР - перша серед країн Африки.
Зниження споживання так званих вільних цукрів веде до зменшення кількості людей, які страждають ожирінням, діабетом і карієсом, зазначають у ВООЗ.
При цьому ВООЗ не вважає небезпечним споживання природних цукрів, якими багаті фрукти, овочі та молоко.
За словами доктора Франческо Бранки, директора департаменту ВООЗ з харчування для здоров'я і розвитку, "з точки зору поживної цінності людям у дієті взагалі не потрібен цукор".
Бранка рекомендує обмежувати споживання цукру таким чином, щоб воно не перевищувало 10% від сумарного добового енергоспоживання, а в ідеалі становила менше 5%.
ВООЗ зазначає, що до "цукрового податку" та інших фінансових заходів слід вдаватися лише в тому випадку, "якщо у продуктів та напоїв з підвищеним вмістом цукру є більш здорові ринкові альтернативи".
Експерти ВООЗ вважають, що аналогічні податкові заходи теоретично можуть бути ефективні для зниження споживання продуктів, які мають високий вміст насичених жирів, трансжирів і солі.
Зазначимо, як повідомлялося раніше, в Україні 30-40% товарів, у тому числі й алкогольна продукція, є сфальсифікованими.