ВООЗ підтримала введення податку на солодкі напої

ВООЗ зазначає, що до "цукрового податку" слід вдаватися лише, якщо у продуктів та напоїв з підвищеним вмістом цукру є більш здорові ринкові альтернативи

ВВС

Всесвітня організація охорони здоров'я висловила підтримку країнам, які вводить додатковий "цукровий податок" на солодкі продукти і напої, повідомляє ВВС.

Згідно з оприлюдненою новою доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їх споживання і сприяє переходу населення на більш здорове харчування в цілому.

Як зазначається, раніше Всесвітня організація охорони здоров'я просто виступала з рекомендаціями зменшити споживання цукру, утримуючись при цьому від відкритої підтримки податкових заходів.

Новини за темою: Скасування держрегулювання цін не вплинуло на ринок цукру, - "Укрцукор"

Деякі країни, зокрема Мексика та Угорщина, вже ввели додатковий податок на солодкі продукти і напої.

У наступному році аналогічний "цукровий податок" вводить ПАР - перша серед країн Африки.

Зниження споживання так званих вільних цукрів веде до зменшення кількості людей, які страждають ожирінням, діабетом і карієсом, зазначають у ВООЗ.

При цьому ВООЗ не вважає небезпечним споживання природних цукрів, якими багаті фрукти, овочі та молоко.

За словами доктора Франческо Бранки, директора департаменту ВООЗ з харчування для здоров'я і розвитку, "з точки зору поживної цінності людям у дієті взагалі не потрібен цукор".

Новини за темою: В Україні потрібно створювати комплексні групи для перевірки якості харчової продукції на місцях, - Рубан

Бранка рекомендує обмежувати споживання цукру таким чином, щоб воно не перевищувало 10% від сумарного добового енергоспоживання, а в ідеалі становила менше 5%.

ВООЗ зазначає, що до "цукрового податку" та інших фінансових заходів слід вдаватися лише в тому випадку, "якщо у продуктів та напоїв з підвищеним вмістом цукру є більш здорові ринкові альтернативи".

Експерти ВООЗ вважають, що аналогічні податкові заходи теоретично можуть бути ефективні для зниження споживання продуктів, які мають високий вміст насичених жирів, трансжирів і солі.

Зазначимо, як повідомлялося раніше, в Україні 30-40% товарів, у тому числі й алкогольна продукція, є сфальсифікованими.

Джерело: 112.ua

відео по темі

Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>