Традиційна, гламурна, царська, шоколадна і для лінивих: Топ-5 рецептів великодніх пасок

Пропонуємо п'ять рецептів на будь-який смак

В Україні традиційно починають випікати паски уже в Чистий четвер. І хоча ця страва на перший погляд може видатися досить консервативною (тісто, родзинки, присипка), насправді варіацій щодо її випікання з кожним роком стає все більше.

Новини за темою: Великодній кошик – 2018: Що покласти та скільки коштуватиме

Ми пропонуємо вам п'ятірку найцікавіших рецептів. Такі паски точно урізноманітнять великодній стіл і приємно здивують ваших гостей.

Традиційна ("мамина")

паска традиційна З відкритих джерел

 

Інгредієнти:

1 кг борошна

500 мл молока

50 г дріжджів

5 яєць

300 г вершкового масла

200 г очищеного мигдалю

1 лимон

1 склянка родзинок

200 р цукру

сіль - за смаком

Готуємо:

- Ставимо на вогонь молоко і потихеньку додаємо півтори склянки борошна. Ретельне перемішане заварне тісто ставимо охолонути.

- Розтираємо дріжджі з однією столовою ложкою цукру. Коли вони стануть рідкими, вливаємо їх в заварне тісто. Перемішуємо масу і ставимо на півтори години в тепле місце.

- Відокремлюємо білки від жовтків. До жовтків додаємо цукор і збиваємо блендером.

- Додаємо до яєць м'яке вершкове масло і розтираємо до однорідної маси. Солимо й додаємо родзинки. Також в здобу додаємо кардамон, корицю, мускатний горіх і ванільний цукор. Перемішуємо і вливаємо в опару.

- Додаємо до отриманого тіста просіяне борошно до тих пір, поки тісто не почне відставати від рук. Кладемо тісто у велику миску і залишаємо його підходити (приблизно на три години).

- Коли тісто підійде, розкладаємо його у форми, попередньо змазані маргарином, і випікаємо в духовці близько 40-60 хвилин при температурі 180 градусів.

- Готові паски спочатку повинні трохи охолонути. Тільки після цього їх слід виймати з форми.

- Для приготування білої глазурі збиваємо міксером два білки і склянку цукру. Верхівки пасок змащуємо кремом і прикрашаємо кондитерською присипкою.

"Гламурна"

гламурна паска З відкритих джерел

Інгредієнти:

500 мл молока

11 г сухих дріжджів (або 50-60 г сирих дріжджів)

1,3 кг борошна

6 яєць

200 г вершкового масла або маргарину

250-300 г цукру

300 г родзинок

1 ч. л. ванільного цукру

Глазур:

3 білки

200 г цукру

Готуємо:

- Молоко трохи підігріти (щоб воно було трохи тепле), розчинити в ньому дріжджі.

- Додати 500 г борошна, добре розмішати. Поставити в тепле місце. Накрити рушником. Опара повинна збільшитися вдвічі (хвилин 30).

- Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Білки збити з дрібкою солі на піну.

- До опари, яка підійшла, додати жовтки, перемішати. Потім додати розм'якшене масло, перемішати.

- Додати білки, перемішати. Додати борошно, замісити тісто (воно не повинно бути крутим і прилипати до рук). Вимішувати варто дуже ретельно.

- Знову поставити тісто в тепле місце. Дати йому добре піднятися (50-60 хвилин).

- Родзинки замочити в теплій воді на 10-15 хвилин, потім всю воду злити. Родзинки обсушити і обкачати в борошні, щоб у тісті вони не осіли на дно.

- У тісто додати родзинки, перемішати і знову поставити в тепле місце. Тісто має добре піднятися.

- Форму змастити маслом, викласти тісто на 1/3 висоти форми. Накрити плівкою або рушником. Дати тісту ще раз піднятися вже у формі.

- Поставити в розігріту до 100 градусів духовку, випікати 10 хвилин. Потім температуру додати до 180 градусів, випікати до готовності. Щоб перевірити готовність паски, проткніть її сірником (або зубочисткою): якщо паличка суха - паска готова. До паски, крім родзинок, можна додати сухофрукти, горіхи, цукати, нарізаний на кубики мармелад.

- Гарячу паску покрити глазур'ю. Прикрасити.

Шоколадно-лимонна

шоколадна паска З відкритих джерел

Інгредієнти:

2,5 склянки борошна

8 яєць

1 склянка цукру

2 пакетики сухих дріжджів

1 склянка подрібненого мигдалю

1 плитка чорного шоколаду

100 мл рому або коньяку

100 мл червоного сухого вина

2 ст. л. вершкового масла

1 лимон

100 г апельсинових цукатів

кориця, гвоздика

3 ст. л. какао

Глазур:

3 яєчні білки

0,5 ст. цукру

Готуємо:

- Розчинити дріжджі в склянці теплої води. Додати борошно, замісити тісто і залишити на кілька годин.

- Коли воно підніметься, знову замісити.

- Відокремити білки від жовтків і збити, а жовтки розтерти з цукром.

- Додати в тісто жовтки з цукром, мигдаль, подрібнений шоколад, вино, коньяк, сік лимона, цукати, прянощі. Додати збиті вершки.

- Викласти тісто у форму, змащену вершковим маслом.

- Поставити паску в розігріту до 160 градусів духовку і випікати близько 90 хвилин.

- Збити білки до міцної піни, додати цукор і какао.

- Змастити паску глазур'ю.

"Царська" (сирна)

сирна паска З відкритих джерел

Інгредієнти:

500 г свіжого сиру

3 яйця

100 г вершкового масла

200 г сметани

0,5 склянки цукрового піску

ванілін

по 1/5 склянки родзинок, мигдалю, кураги, цукатів

Готуємо:

- Протерти сир через сито двічі.

- Перекласти сир у каструлю і додати масло, яйця і сметану. Перемішати дерев'яною ложкою або лопаткою.

- Поставити каструлю на плиту і нагрівати, помішуючи ложкою. Як тільки суміш почне закипати, зняти її з вогню і поставити в холодну воду (наприклад, у миску з холодною водою). Помішувати, поки не охолоне.

- В сирну масу покласти цукор і ванілін. Перемішати.

- Вистелити форму бавовняною тканиною і викласти в неї сирну масу. Залишити на кілька годин, щоб стекла сироватка.

- В загуслу масу додати подрібнені горіхи і сухофрукти. Перемішати.

- Знову викласти у форму, вистелену тканиною. Накрити краями тканини і поставити зверху гніт.

- Поставити на ніч у холодильник.

- На наступний день перекласти паску на блюдо і прикрасити.

Легка ("для лінивих")

паска для лінивих З відкритих джерел

Інгредієнти:

50 г дріжджів

1 склянка підігрітого молока

3 яйця

100 г масла

1 склянка цукру

дрібка солі

Для глазурі: 

1 склянка цукру

1 білок

3 столові ложки лимонного соку

Готуємо:

- Розводимо в теплому молоці дріжджі і вмішуємо туди яйця.

- В масу вливаємо розтоплене масло, додаємо цукор і сіль, вмішуємо 4 склянки борошна.

- Розкладаємо тісто в змащені маслом форми і залишаємо підходити на 3-4 години. Випікаємо близько 45 хвилин.

- Готуємо глазур. Білки розтираємо з цукром і лимонним соком доти, доки суміш не загусне.

- Змащуємо глазур'ю паску і трохи підсушуємо її в духовці.

Паска – це сакральна випічка, якій відведено центральне місце на великодньому столі. І хоча апетитні й оздоблені паски готові ще з Чистого четверга, їсти їх до освячення не можна. Потрібно утриматися від спокуси, тому що до неділі триває період найсуворішого посту, це нагадування про страждання Христа. Вважається, що цей час відведено для духовного преображення, а не обжерливості.

Джерело: 112.ua

відео по темі

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...