Супрун розвінчала міф про неймовірну користь "суперфудів"

За словами глави МОЗ, суперфуди не завжди мають очікувану поживну цінність, а для когось можуть бути навіть протипоказані

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун З відкритих джерел

Тимчасовий виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міф про неймовірну користь "суперфудів".

Зокрема, на своїй сторінці у Facebook вона зауважила, що люди часто витрачають великі кошти на певні популярні продукти з метою схуднення, однак користь від них не завжди є настільки унікальною, як стверджують їхні популяризатори.

За словами глави МОЗ, до таких продуктів також відносяться й так звані “суперфуди“ - продукти, які містять високу концентрацію поживних речовин та збагачені великою кількістю мікроелементів, вітамінів та мінералів. Зазвичай це екзотичні фрукти, овочі, ягоди, насіння чи зерна, які начебто здатні принести величезну користь для здоров‘я.

"Науковці стверджують, що цінність цих продуктів значно перевищена, а їхні виробники використовують маркетингові хитрощі задля збільшення прибутків. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) переглянуло дослідження щодо поживності таких продуктів та не знайшло настільки реальних доказів їхньої користі для здоров‘я, як стверджують їхні виробники. Так, наприклад, Cancer Research UK зазначає, що поки існує мало наукових доказів, що саме ці продукти здатні зменшувати ризики появи онкологічних захворювань. Втім, виробники суперфудів часто вказують, що це навпаки", - зауважує Супрун.

Т. в. о. міністра охорони здоров'я наголосила, що в Україні суперфуди лише наразі почали набувати популярності: на полицях в магазинах можна побачити продукти з екзотичними назвами, наприклад, ягоди годжі, чіа, кіноа, спіруліна чи фізаліс. "Деякі з них справді мають високу поживність, вміст вітамінів та мінералів та є потенційно корисними. Втім, не можна стверджувати, що вони мають беззаперечну користь для всіх. Тому якщо ви вирішили додати до свого раціону щось нове та екзотичне - будьте уважні. Варто зважати на те, що продукти, які називаються суперфудом, не завжди мають очікувану поживну цінність, а для когось можуть бути навіть протипоказані", - додала вона.

Супрун порадила українцям перед вживанням "суперфудів" проконсультуватися із лікарями, щоб уникнути будь-яких ризиків для здоров’я.

Раніше глава МОЗ розповідала, як позбутися "післявідпускного синдрому".

Джерело: 112.ua

відео по темі

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів