Супрун розповіла, як правильно копати та готувати картоплю

Ідеальна страва з картоплі має бути нежирною, холодною, приготованою в шкірці й доповненою овочами

З відкритих джерел

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про користь картоплі, способи її приготування та безпечного збору. Про це Супрун повідомила у Facebook.

Супрун зазначила, що картопля корисна тим, що 100 г вареної чи печеної картоплі дають всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Однак приготування картоплі з використанням олії, вершків, сметани, сиру, жирного м’яса, шинки збільшує її калорійність в рази. 

У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі.

Новини за темою: Олег Петренко замінить Супрун у новому Кабінеті міністрів, - ЗМІ

Картоплю варто намагатися їсти разом з овочами. Глікемічне навантаження не зміниться, але сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів.

"Ідеальна страва з картоплі має бути нежирною, холодною, приготованою в шкірці й доповненою овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з’їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму", - зазначила Супрун.

Картоплю краще запікати чи відварювати в шкірці, на пару або готувати в мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварену картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями та часником і їсти. 

Новини за темою: Супрун розповіла, як позбутися надмірної ваги

"Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. У ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню прозапального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди", - зазначила Супрун.

Найкращими оліями для смаження вважають оливкову та ріпакову.

Картоплю фрі та чіпси їсти не треба. Фритюр роблять на суміші олій і нагрівають їх за високої температури по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам та атеросклерозу. 

Також Супрун дала цінні пораді, як безпечно копати картоплю. Потрібно берегти поперек, навантажувати і протилежні групи м’язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадрицепс стегна (взятися за ступню і підтягнути ноги до сідниці). Тримайте поперек у теплі.

"Працюйте в рукавицях. Краще оберіть не просто трикотажні рукавиці, а спеціальні міцні рукавиці, стійкі до порізів. Це захистить не лише від бруду, а й від поранень", - додала Супрун.

Якщо нахилятися важко, підстеліть щось під коліна і працюйте так. Є наколінники, рекомендовані для роботи, що потребує нахилів. Варто пити воду, захищати шкіру від ультрафіолету і не перевтомлюватися.  

Новини за темою: Разумков: Я незадоволений перебігом медичної реформи і в багатьох питаннях не підтримую Супрун

Джерело: 112.ua
Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>