Супрун розповіла, як правильно їсти бутерброд з ковбасою

За словами Супрун, такий перекус є некорисним, його краще замінити "скибочкою сала, чорним хлібом та гірчицею"

Уляна Супрун/Facebook

Будерброд з ковбасою, який є звичним варіантом перекусу, краще замінити чимось іншим, оскільки така їжа є нездоровою, може призвести до серцево-судинних захворювань і має канцерогенні властивості. Про це написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Новини за темою: Ліки не допомагають? Супрун розказала, як відрізнити фальсифіковані препарати та куди звертатися

"Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, підвечірок чи вечеря. Втім, такий бутерброд — їжа нездорова, некорисна і досить дорога. Білий хліб містить багато солі. В 100 грамах хліба — приблизно п’ята частина денної норми солі. Хоча в залежності від приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути значно вищою. Це викликає ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю", - написала Супрун.

Також у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. 

Новини за темою: Зменшують стрес і тривожність: Супрун розповіла про користь прогулянок пішки

"Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім. Це процесоване м’ясо — глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Нітрити додають до ковбасних виробів, аби вони мали рожевий колір. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерного запаху і канцерогенних властивостей. Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової", - написала Супрун.

Супрун порадила повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

Новини за темою: Суд зупинив реорганізацію Одеського медуніверситету, - Супрун

У маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. До прикладу, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму.

Також Супрун порадила намагатися частіше обирати здоровіші варіанти:

  • Споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.
  • Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку.
  • Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.
  • Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала.
  • Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все ці варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу, та підійдуть всій родині.

Як повідомлялося, Супрун закликала підтримати легалізацію медичного канабісу.

Новини за темою: Суд зупинив реорганізацію Одеського медуніверситету, - Супрун

Джерело: 112.ua

відео по темі

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>