Супрун розповіла, чому не можна їсти багато чіпсів і сухариків

Глава МОЗ розповіла, чим небезпечний глутамат натрію

Супрун про відшкодування збитків, заподіяних здоров’ю https://lb.ua

Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook пояснила українцям, що таке глутамат натрію і чи варто його боятися.

"Глутамат натрію – це сіль глутамінової кислоти. Вона зустрічається в чіпсах, вермішелі миттєвого приготування, китайській їжі, соєвому соусі, грибах і курячому бульйоні. Саме глутамат підсилює смак і запах цих продуктів, а також наше бажання їх з'їсти. Глутамат природно присутній у традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі "умамі", п'ятий смак, крім солодкого, солоного, кислого і гіркого", - йдеться в повідомленні.

Новини за темою: Супрун розповіла, як отримати компенсацію за заподіяну здоров'ю шкоду

Так, Супрун зазначила, що від глутамату натрію може стати зле лише чутливим до нього людям.

"Загалом він є безпечним у досить високих дозах, адже ми самі створюємо глутамінову кислоту. Глутамінова кислота також один із найпоширеніших нейромедіаторів у мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але багато глутамінової кислоти в мозку не на користь. Дослідження показали, що коли її понад міру, нейрони починають гинути", - зазначила в. о. міністра охорони здоров'я.

Новини за темою: Супрун розповіла, що робити при отруєнні дітей побутовою хімією

Однак Супрун зазначила, що продукти з глутаматом не можуть потенційно шкодити мозку.

"Це не означає, що продукти з глутаматом потенційно можуть шкодити мозку. Адже глутамінова кислота, споживана в складі їжі, до нього не надходить. Ми можемо їсти багато продуктів з глутаматом, але вони не потраплять до центральної нервової системи, тому що не долають бар'єру між кров'ю і мозком. Мозок сам утворює цей нейромедіатор у необхідній кількості", - додала Супрун.

Новини за темою: Супрун заявила про введення кримінальної відповідальності за продаж ліків без рецепта

Також Супрун повідомила, якої саме шкоди може завдати здоров'ю надмірне вживання глутамату натрію:

  • глутамат у складі так званої "сміттєвої-їжі": в чіпсах, сухариках або розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів або необхідних корисних речовин. Все, що з нею отримує організм, це калорії та інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще;
  • глутамат натрію в їжі - це вільний глутамат, не зв'язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Через виникнення таких піків чутливим людям може стати зле. Натомість природний глутамат, якийа є в помідорах, грибах або курятині, пов'язаний з білками. Він проникає в кров поступово, без різкого зростання;
  • ще одна небезпека - вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця і судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не тільки солоної їжі, але й усього, що має багато натрію, зокрема глутамат натрію.
Джерело: 112.ua

відео по темі

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>