Супрун перед новорічними святами розповіла українцям, чи корисно їсти червоне м’ясо

За словами виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я, червоне м’ясо корисне, але є низка причин, щоб рідше його споживати

Фото з відкритих джерел

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла українцям, які ризики для здоров’я криються у червоному м‘ясі, яке в багатьох сім'ях вважають чи не головною стравою на обідньому столі.

На своїй сторінці у Facebook вона окреслила, яке саме м‘ясо називають "червоним".

За словами Супрун, це м‘ясо ссавців, передусім свинина, яловичина і баранина. М‘ясо птиці до цього переліку не входить.

"Більшість процесованих м‘ясних продуктів також містять червоне м‘ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги. Стейки та салямі не варто об‘єднувати в одну категорію "червоне м‘ясо", як роблять у більшості досліджень на цю тему: їхній вплив на здоров‘я дещо різниться", - додала вона.

Супрун зауважила, що люди схильні вважати червоне м‘ясо корисним продуктом, і це дійсно так, адже воно є хорошим джерело заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, коньюгованих лінолеїнових кислот, креатину та вітаміну В12.  Однак є й багато причин, щоб рідше його споживати, зменшувати розмір порцій та намагатися замінити рослинними продуктами.

За її словами, люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м‘яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають.

Зокрема, надлишок процесованого м‘яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати, оскільки таке м‘ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи — речовини, що мають карциногенну дію.

Наприклад, якщо вживати таке м‘ясо щодня та 50 грамів чи більше, ризики появи раку товстої кишки зростають на 18%. Риба та птиця такого впливу не мають.

Щодо червоного м‘яса, безпосередніх точних вказівок на зв‘язок м‘яса і раку не так багато - його зараховують до "ймовірно карциногенних речовин".

"Сіалові кислоти червоного м‘яса можуть сприяти пухлинному зростанню. Надмірне споживання м‘яса пов‘язане з більшим ризиком високого тиску. Жирне м‘ясо може порушувати баланс переносників жирів у крові та провокувати розвиток атеросклерозу, коли є інші чинники, наприклад, куріння і малорухомий спосіб життя", - перерахувала Супрун.

На її переконання, для зменшення ризиків від вживання червоного м‘яса треба:

- готового червоного м‘яса їсти не більше 70 г на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його щодня;.

- намагатися повністю відмовитися або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів — не частіше 3 разів на тиждень та не більше 50 г на день, якщо відмовитись важко;

- правильно обробляти м‘ясо — запікати, тушкувати і відварювати;

- додавати до раціону більше рослинної їжі. Наприклад, бобові чи горіхи. Якщо ж уже їсте м‘ясо, завжди супроводжуйте страву гарніром з овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами;

- Бути фізично активними і підтримувати здорову вагу — це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов‘язаних із м’ясом.

Раніше виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, чи корисно їсти сало та як це робити правильно.

Джерело: 112.ua

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів