Песах-2019: Історія та традиції свята

Цього року Песах починається із заходом сонця 19 квітня

Фото з відкритих джерел

Песах – найважливіше юдейське свято, присвячене Виходу з Єгипту і звільненню євреїв від 400-річного рабства.

Коли святкується

За єврейським місячним календарем Песах починається на 14-й день весняного місяця нісан і святкується впродовж семи днів в Ізраїлі і восьми – за його межами. У григоріанському календарі дату свята щороку вираховують окремо. Цього року Песах починається із заходом сонця 19 квітня і завершується увечері 27 квітня.

Історія

Вважається, що Песах поєднав два стародавні свята – скотарів і землеробів, а в біблійний період він почав асоціюватися зі звільненням євреїв з єгипетського рабства. 

Фото з відкритих джерел

Згідно зі Святим письмом, Бог, щоб звільнити обраний народ, послав на єгиптян 10 бід: перетворення нільської води у кров, появу незліченної кількості жаб, юрми вошей, диких звірів, падіж худоби, виразки, загибель врожаю від граду і сарани, суцільний триденний морок і нарешті загибель первістків. Перед тим як наслати на Єгипет останню з 10 бід, Бог наказав євреям заколоти ягнят, а їхньою кров'ю обмастити двері. У ніч проти 14 нісана Ангел смерті оминув будинки євреїв, на яких було зроблено позначки, а в інших сім'ях померли всі первістки. Після цього Мойсей вивів єврейський народ за межі Єгипту.

З відкритих джерел

Звідки назва

Песах – на івриті "пасах" (дослівно "оминув", "пройшов повз") – символ того, що Бог оминув єврейські будинки, знищуючи первістків єгиптян. Ще "песах" тлумачать як "вуста говорять", і це відповідає тому, що головна заповідь у цей день – говорити, розповідати про історію Виходу.

Свято також називають Хаг а-Мацот – свято опрісноків (євреї харчувалися мацою в роки рабства, а під час виходу з Єгипту тісто не встигло закваситися), Хаг а-Авів – свято весни (місяць нісан також називається авів), Хаг а-Херут – свято свободи – Вихід з Єгипту.

Традиції

Юдеї до настання Песаха прибирають в оселях, особливо на кухні, збирають все квасне і спалюють в останній ранок перед святом.

Великодній Седер – найбільш урочистий і значний серед усіх єврейських обрядів. Його проводять першого і другого вечора свята, в Ізраїлі – тільки першого. Давньоєврейське слово "седер" означає "порядок". Седер – це особливо встановлений порядок дій, читання молитов, їжі та пиття за святковим столом.

Фото з відкритих джерел

Цього вечора на кожного покладено чотири обов'язки: їсти мацу, розповідати про вихід з Єгипту, пити чотири келихи вина і вживати марор (гірку зелень). На стіл ставлять кращий посуд (бажано новий) і срібло. Не можна починати Седер раніше появи зірок, проте варто заздалегідь накрити на стіл і підготувати все необхідне.

Головні учасники Седера – це діти. Розповідь про вихід з Єгипту призначена насамперед для них. Щоб діти не заснули і не втомилися, їх намагаються вкласти спати вдень, а під час Седера дати їм якихось ласощів.

У сьомий-восьмий дні Песаха, як і в перші два дні, заборонено будь-яку роботу, а запалювати вогонь можна лише від того, що вже палає.

На восьмий день свята під час ранкової вимовляють поминальну молитву Ізкор. Той, хто молиться, має дати собі обіцянку зробити після свята пожертвування на честь покійного. Згідно зі звичаєм, під час виголошення молитви Ізкор ті, у кого живі обоє батьків, мають вийти із зали синагоги. Той, у кого хтось із батьків помер менш ніж рік тому, залишається в синагозі, але не вимовляє Ізкор за цього члена сім'ї.

За хасидською традицією в останній день Песаха влаштовують спеціальну "трапезу Машиаха" – їдять мацу і п'ють чотири келихи вина.

Трапеза

Єдиний хліб, дозволений в Песах, – маца. Це прісні хлібці з пшеничного борошна, якими євреї харчувалися в єгипетському рабстві та під час виходу звідти. Весь процес випічки маци з моменту додавання в борошно води не має перевищувати 18 хвилин. Борошно дозволено використовувати від одного з п'яти злаків: пшениці, жита, ячменю, вівса, полби.

Маца – нагадування про те, що євреї, отримавши нарешті дозвіл фараона піти з країни, в таким поспіхом залишали Єгипет, що довелося спекти хліб з тіста, яке не встигло зійти.

Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Крім маци, обов'язкові компоненти – гірка зелень (базилік, перець, салат-латук), що символізують гіркоту рабства); суміш із тертих яблук, фініків, горіхів та вина (харосет), який нагадує глину, з якої євреї в рабстві виготовляли цеглу. Їжу вмочують у солону воду (символ сліз і моря, яке євреї перетнули під час Виходу).

На особливу тацю (кеаре) також кладуть три символічні страви, які не їдять: просмажену баранину з кісточкою (жертвоприношення), круте яйце (пам'ять про храмові богослужіння), шматок будь-якого весняного овоча.

Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

До трапези на Песах часто входить курячий суп із галушками з маци, фарширована риба і запечене м'ясо.

Трапезу закінчують словами вітання: "Наступного року – в Єрусалимі!".

Чим відрізняється Песах від християнської Пасхи

Християнська Пасха присвячена воскресінню Ісуса Христа і з Виходом євреїв з Єгипту пов'язана тільки символічно у вигляді відповідних біблійних текстів, які читають під час християнського великоднього богослужіння. Жертву пасхального ягняти в християнському богослов'ї розглядають як прообраз добровільної самопожертви Ісуса з метою спокутування гріхів світу. 

Джерело: 112.ua

відео по темі

Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>