Минобороны Украины

- Як Ви стали кухарем на війні?

- Нема людей! Взагалі! Всі поїхали, нема нікого. Мені кажуть: поки, Ігорьок, ти будеш. Кажу: та я не вмію варити! Я не кухар взагалі! Навчився. Оно бачите, все готове стоїть. Сидів читав в інтернеті рецепти, як воно там готується!

- А що ж Ви вперше приготували?

- Рис, який в мене згорів. То ж якби газ, то прикрутив би, а тут пічка. Ой, отримав пару разів, зараз вже точно все нормально.

- О котрій прокидаєтеся?

- О 4:00-4:30 ранку встаю. Чищу моркву, відкриваю тушонку, розпалюю, наношую води, запарюю і все, у мене вже сніданок готовий. На 7:30 вже веземо хлопцям на передні позиції. Роздаю, потім вертаємось, мені допомагають мити бачки, я нарубав дров, води наносив на наступний ранок. Все.

- І як їм, смакує?

- Та наче, дякують.

- Важко?

- Вже звик. Треба ще хоча б одну людину, щоб хоча б два дні він, два дні я. Бо так трошки накладно.

Цей діалог відбувся в одному з фронтових сіл на маріупольському напрямку. Ігорю 28, він родом з Вінницької області. До окупації Росією Криму служив у Севастополі, у береговій обороні, виходив з півострова разом з іншими побратимами.

"Підходить до мене командир частини, підходить і питає:

- А чого ти не хоч лишитися?

- Товариш полковник, я приймав присягу на вірність українському народу в 2009 році, один раз.

- То будеш захищати український народ, який залишиться в Криму!

- Ні, спасибі".

З кінця 2014 року Ігор в АТО, а віднедавна - кухар в одному з підрозділів морської піхоти. Нагодувати великий підрозділ одній людині важко фізично, а коли вона зовсім не кухар і не має потягу до цього, то ще й морально.

Реформа, яка має докорінно змінити систему харчування у Збройних силах, стосується і військових кухарів. І відповідно до неї Ігор не має перебувати на кухні. Україна до 2020 року має наблизитися до стандартів НАТО, зокрема й у системі організації харчування. Але перед цим трохи статистики.

До завершення року 23 військові частини перейдуть на нове харчування, 7 із них уже харчуються по-новому, за системою каталогу. З 1 жовтня 2017 року цю систему запровадять у Національному університеті оборони України ім. Івана Черняховського, навчальному центрі у Старичах та філії військового ліцею ім. І. Богуна в Боярці. А вже з 15 жовтня — у 79-й ДШБ та навчальному центрі Житомира.

Що значить "за системою каталогу"? Є каталог, там записано понад 350 найменувань продуктів. Меню стало набагато розмаїтішим, ніж було раніше, його складають так, щоб військовослужбовець, курсант або курсантка отримували необхідну норму каллорій на день. Сама система роздачі не змінилася (стаєш у чергу, береш тацю, рухаєшся, набираєш, їси), але тепер у військовиків буде вибір. А також вони можуть набирати собі бажану кількість харчів. Раніше такого не було: були одна перша страва, один гарнір, чай і печиво. Ані тобі свіжих фруктів чи овочів, ані соку, нічого. Якість приготовленого теж була дуже низькою, а в тих частинах, які ще не перейшли на каталогову систему, вона такою і залишається.

20 вересня нову систему харчування презентував Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації (ВІТІ) у Києві. На його прикладі можна побачити, що саме їли курсанти протягом цього тижня.

112.ua

У минулому році в МО провели експеримент з продовольчого забезпечення двох військових частин - у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові та Західній військово-морській базі в Одесі. Чому саме там? Бо матеріальна база в цих їдальнях була не аж такою застарілою і стовідсоткової заміни усього обладнання не потребувала. За таким принципом будуть переводити інші частини, за принципом "у кого матеріально-технічна база старих їдалень лишилася кращою – той перший на черзі".

"Є військові частини, де матеріальна база з 60-70-х років не оновлювалася, застаріле обладнання, там треба проводити ремонт, вентиляцію, каналізацію, водовідведення тощо, - розповідає начальник центрального управління продовольчого забезпечення тилу ЗСУ Микола Куклюк. - Тому на наступний рік у нас заплановано понад 100 військових частин, кошти під це Міністерству оборони виділяються, тобто на наступний рік ми будемо мати в загальній чисельності 50% від усіх ЗСУ, які переходять на таку систему".

За словами пана Куклюка, для закупівлі сучасного обладнання для 22 військових частин Міноборони витратило 57 млн грн.

Хто буде готувати і обслуговувати?

Завдяки радянській спадщині українським збройним силам дістався такий надзвичайний метод виховання і невід'ємна частина служби як наряд по кухні. Тобто замість того, щоб вчитися, курсант сидів і чистив картоплю, мив посуд і таким чином це мало розвивати в ньому доблесть чи... ну якісь якості мали ж таки розвивати.

Теперішнє керівництво МО, а також реформатори при МО вирішили перейти на аутсорсинг, тобто коли певна фірма надавала увесь комплекс послуг: приготування їжі, підвоз продуктів харчування тощо. Однак цей механізм себе не виправдав, і в міністерстві сказали, що кухарі мають бути штатними.

"Відмінність системи харчування, яка у нас на сьогоднішній день застосовується в тому, що у нас штатні кухарі, у нас обслуговуючий персонал за штатним розписом військової частини і одна цивільна фірма ("Укрпродакорд"), яка виграла тендер і постачає весь асортимент продуктів харчування – всі 355 найменувань, які на сьогоднішній день у нас є в каталозі", - пояснює Микола Куклюк.

Минобороны Украины

За словами начпрода, 50% цих кухарів будуть військовослужбовцями (військові кухарі), 50% - це працівники ЗСУ. І всі вони мають бути у штатному розписі військової частини. Питання – де їх стільки взяти? Як їх усіх навчити якісно і смачно готувати їжу?

"У нас є у Львові школа кухарів, 184 навчальний центр, де ми здійснюємо підготовку кухарів. Я вважаю, що у військового буде і зарплата достойніша з січня (2018), і все ж таки по такій системі харчування будуть охочі, ми будемо призивати військовослужбовців на посаду кухаря. Тому що в таких великих містах, як Київ, важче когось знайти, оскільки зарплата цивільного кухаря - 3500 грн", - розповів Микола Куклюк.

Якою буде зарплатня військових кухарів?

Мінімальна на сьогодні - 7,5 тис. В умовного контрактника, який перший день в армії. Але планують підвищити десь з 1 січня, "десь до 10 тис. грн".

Тобто теоретично наш Ігор може стати на посаду кухара, перед цим пройшовши підготовку в навчальному центрі, і, можливо, йому навіть дадуть одного-двох помічників. Або ж наш Ігор буде служити тим, ким він є по штату, забувши про кухню раз і назавжди, а в підрозділ прийдуть кваліфіковані фахівці, кухарі за освітою і, можливо, за покликанням.

Психологія. Нова система харчування передбачає елементи такого собі шведського столу, коли ти можеш накладати собі у тарілку саме те, чого забажаєш з наявного асортименту, і в такій кількості, яку можеш подужати. Але бабуся ж у дитинстві наказувала "їж поки є", "наїдайся". Цей культ їжі і постійна жадібність до неї досі є і є навіть у молодого покоління. Представники Управління продзабезпечення, які беруть учать у запуску нової системи у різних частинах, розповідають, що найважче - зламати цю психологію. Людям важливо усвідомити, що й завтра, і позавтра буде такий самий шведський стіл, і не треба сьогодні накладати собі усі види м'яса, сиру, фруктів, пловом заїсти і супом запити. Але це проходить: кажуть, що кілька тижнів такого ритму і люди беруть саме стільки, скільки можуть з'їсти.

Харчування в зоні АТО

У НАТО є такий стандарт, точніше угода зі стандартизації (STANAG) під номером 2937. Цей станаґ відповідає за продовольче постачання, забезпечення індивідуальними раціонами бійця, тобто за те, яким має бути сухпайок, його харчові якості, упаковка тощо. От до цього станаґу українська армія і прагне.

У 2016 році для військовослужбовців в АТО розробили новий "Добовий польовий набір продуктів посилений" або так звану Норму №15. У цьому році його вже спробували військовослужбовці ЗСУ. "Польовий набір продуктів представлено у новому вигляді, з готовими стравами в реторт-пакетах, до складу якого входить безполуменевий нагрівач. На відміну від старого "сухпайка", раціон "Добового польового набору продуктів посилений" налічує 4 види першої страви та 8 видів другої страви (при цьому з різними видами м'яса, тобто, 18 готових страв). Різноманітність раціонів та умови сортування дозволяють змінювати меню кожного дня. Також є спеціальний раціон, для тих хто не вживає свинину — раціон №5, до складу якого входять страви з м'яса курки або яловичини", - йдеться у поясненні. Раніше були три консервовані страви – тепер повноцінний тижневий раціон з різних страв.

На сайті Міноборони було оприлюднена відеодемонстрація цього польового набору – що там є і як цим користуватися. Тому краще дивитися, ніж описувати.

"Для зони АТО ми розробили нову норму харчування. Це практично льотна норма, норма льотного складу №2, я особисто брав участь в розробці цієї постанови Кабінету міністрів. Я вам скажу, що з'їсти цю норму неможливо практично. Вона велика, там подвійна норма м'яса, хліба, печива, чаю. Це додатково до першої норми", - запевнив Микола Куклюк.

Про каталогову систему в зоні АТО говоримо поки що в якості експерименту, і, за словами пана Куклюка, пробний варіант можуть почати з маріупольського напрямку.

"Наступного року в зоні АТО ми будемо пробувати експеримент в одному з оперативно-тактичних угрупувань (ОТУ), можливо Маріуполь, забезпечення в зону АТО по такій системі, по каталогу. Ми зараз опрацьовуємо ризики, що треба закупити, зробити, і більш за все, що це буде ОТУ Маріуполь, на ньому відпрацюємо цей експеримент", - додав він.

Контроль. В одному зі своїх інтерв'ю Діана Петреня з офісу реформ Міноборони, яка займається саме реформою харчування, сказала, що за системою каталогу важче щось вкрасти. "...Красти будуть, але не в таких масштабах. Я довго думала на цю тему. Ви маєте рацію, в армії є свої сумнозвісні традиції, але якщо зараз є можливість вкрасти фуру з продуктами, то з каталогом - лише сумку".

Нова система говорить – всі закладаємо продукти однаково, замовляємо продукти за однаковим алгоритмом. Проте оскільки кінцевий споживач – це військовослужбовець, то він чи вона і мають оцінювати їжу і якість її приготування. Найдієвіший спосіб на сьогодні – це гаряча лінія і публічність. Степан Тимофійович Полторак "на стіні" рішуче наказує діяти за такою схемою:

  1. Завітайте до кутка контролю під час відвідування їдальні, ознайомтеся з меню на поточний день та порівняйте його з контрольною порцією. Після цього візьміть свою порцію на лінії роздачі.
  2. Перевірте відповідність вашої порції контрольним показникам і спробуйте їжу на смак. Якщо ви помітили недоліки, віднесіть страви до кутка контролю (коли вага порції менша за контрольну, страви з продуктів, не вказаних у меню, поганий запах, смак або зовнішній вгляд).
  3. Повідомте черговому частини або старшому вашого підрозділу, що бажаєтеся поскаржитися на якість харчування та офіційно оцінити порцію у присутності представника фірми.
  4. Якщо випадки повторюються, пишіть рапорт по команді у довільній формі та вкажіть свої претензії.

Або краще відразу зателефонуйте на гарячу лінію, вона є анонімною: 095 911 05 69.

Отже, що ми маємо на сьогодні і що заплановано на 2018-й:

-          7 частин ЗСУ, які перейшли на нову систему харчування. До кінця року має бути всього 23 частини. У 2018-му ще приблизно 100 частин – і це має складати 50% від усіх ЗСУ;

-          Спочатку відбудовують ті їдальні, де не дуже застаріла матеріально-технічна база, пізніше – де все погано і треба відновлювати з нуля.

-          Люди, які будуть готувати їсти у військових частинах, це кухарі за штатним розписом, які мають освіту або підготовлені у навчальних центрах.

-          У наступному році мають провести експерименти в зоні АТО, щоб і там запровадити каталогову систему;

-          Нові сухпайки;

-          Не їмо гнилі банани і кашу без м'яса. Кожен має контролювати свою військову частину, у разі порушення телефонуємо на гарячу лінію;

-          Ті частини, які досі харчуються (а насправді їдять шаурму десь в кіоску на вулиці) за старою системою, чекаємо наступного або 2019 року. Однак якість приготованого і у старих частинах має відповідати якщо не натівським стандартам, то хоча би загальнолюдським. Тому схема та сама – гаряча лінія і публічність.

Ірина Сампан