banner banner banner banner

В Україні відзначають Яблучний Спас: Прикмети і традиції

Це свято символізує закінчення жнив та завершення літа

В Україні відзначають Яблучний Спас: Прикмети і традиції
Фото з відкритих джерел

112.ua

Редакційний блог

Це свято символізує закінчення жнив та завершення літа

Православні християни сьогодні відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас. За народними прикметами, Яблучний Спас означає настання осені та перетворення природи. Прийнято вважати, що ночі після 19 серпня стають набагато холоднішими.

Раніше до цієї дати віряни не їли садовини, бо це вважалося великим гріхом. Якщо ж все-таки хтось не втримається і з'їсть яблучко до Спаса, спокутувати цей гріх можна було тільки тим, щоб 40 днів після Спаса не їсти яблук. Особливо суворо дотримувалися цього правила ті, у кого померли діти-немовлята. Існувало повір'я, що "на тому світі" ростуть срібні дерева із золотими яблучками. Золоте яблуко дають тільки тим дітям, чиї батьки не їли яблук до Другого Спаса.

Другий Спас - це день поминання померлих родичів. За народним віруванням, це третій вихід померлих на світ у весняно-літньому сезоні: (перший - у Страсний четвер, другий - на зелені свята).

Це свято також символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду: якщо сонячно - осінь буде сухою, якщо дощить - мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. У деяких регіонах України в цей час могли вже починатися приморозки, тому й кажуть: "Прийшов Спас - тримай рукавиці про запас!".

Зі святом Спаса пов'язані різні обжинкові обряди: у церкві святять обжинкові вінки, з незжатих стеблинок жита зав'язують "Спасову бороду". Також святили квіти маку, клали за іконами, де вони зберігаються до весни. Весною мак розсівали на городі, а сухі квіти на Благовіщення вплітали в коси, - "щоб не випадало волосся". Перед Яблучним Спасом селяни завершували викопувати цибулю та часник, бо 17 серпня - Явдоха-сіногнійка, яка нагадувала, що залишені в ґрунті цибуля та часник можуть вимокнути. Треба було зібрати й малину, бо вона втрачає смак.

Цього дня готують "шуліки": замішують пісний корж на соді й випікають у печі. Готовий корж ламають на шматки та вимішують у макітрі з перетертим маком і свіжовикачаним медом.

Ще одна святкова страва на Спаса - печені яблука. Верхівку з хвостиком відрізають, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають у печі. Готують пироги й штруделі з яблучною начинкою. Їдять їх з узваром або грушівником - киселем зі свіжих груш.

Джерело: 112.ua

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>