Суперфуд не такий уже і супер: як маркетологи дурять споживачів

Якщо раніше мода та її тренди стосувались тільки одягу, макіяжу, виду діяльності, татуювань чи будь-якої іншої сфери людського життя, то вже сьогодні спектр її дії поширився й на продукти харчування. З’явилась мода на суперфуди — харчові добавки, що допоможуть схуднути, оздоровитися та очиститися. Чи справді суперфуди такі корисні та незамінні, чи це тільки вдалі маркетингові прийоми?

Суперфуд не такий уже і супер: як маркетологи дурять споживачів
Фото з відкритих джерел

Ірина Шостак

Журналістка

Якщо раніше мода та її тренди стосувались тільки одягу, макіяжу, виду діяльності, татуювань чи будь-якої іншої сфери людського життя, то вже сьогодні спектр її дії поширився й на продукти харчування. З’явилась мода на суперфуди — харчові добавки, що допоможуть схуднути, оздоровитися та очиститися. Чи справді суперфуди такі корисні та незамінні, чи це тільки вдалі маркетингові прийоми?

В Україні на фоні збільшення кількості різноманітного роду захворювань, що пов’язані з неправильним харчуванням, все більшого поширення набувають вітамінізовані добавки — суперфуди. Люди починають уважніше ставитися до того, що вживають, усвідомлюючи важливість порад правильного харчування. Здавалося би, така тенденція має гарно вплинути на здоров’я українців, проте більшість з них сліпо прагнуть купувати закордонні суперфуди, адже, відповідно до реклами, тільки вони зможуть наповнити організм вітамінами та поживними речовинами. Такі "дива", як зазначають маркетологи, здатні не лише запобігати, а й лікувати різні захворювання. Чи це взагалі можливо? З цього питання і постає важливість у правильному усвідомленні самого поняття "суперфуд". За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, суперфуди — це продукти, які містять високу концентрацію поживних речовин та збагачені великою кількістю мікроелементів, вітамінів та мінералів. Реклама говорить нам, що такі властивості найчастіше зустрічаються саме в заморських фруктах, овочах, зернах та насіннях, тож до таких суперфудів більшість населення зараховує фізаліс, ягоди годжі, спіруліну, спельту, кіноа та чіа. Проте чи здогадуються споживачі, що реклама, надто прикрашаючи властивості цих продуктів, замовчує про головне?

Новини за темою

Новини за темою

Яка їжа нас убиває?

"Суперфуди мають високу біологічну активність, тому саме через свій багатий склад їх потрібно вживати дозовано, з обережністю", — радить дієтолог-практик Ольга Шаєвська. Ба більше, якщо людина різко включить до раціону подібні продукти, то вона може навіть нашкодити своєму здоров’ю, спричинивши алергію чи загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба, панкреатит). Тому всі дієтологи наголошують на тому, що харчування має бути збалансованим та різноманітним, адже тільки так можна досягти бажаних результатів у схудненні, оздоровленні та підтримувати себе увтонусі.

Взагалі тенденцію на суперфуди поступово впроваджували протягом 10-15 років, проте, за словами сироїда, власника еко-магазину Олега Блажівського, більшого поширення вона почала набувати саме впродовж останніх 3-4 роки, коли за допомогою реклами збільшився попит і обсяги ввезеної продукції, а ціна на закордонні ласування значно зменшилась. На жаль, ця мода досі набирає обертів, адже більшість людей охоче вірять у те, що радять з-за кордону, не намагаючись шукати вітчизняних аналогів. Також, як зазначає лікар-дієтолог Інституту серця Наталія Суслова, цілком ймовірно, що сироїди і вегани теж причетні до поширення подібних тенденцій, оскільки пошук альтернативних якісних повноцінних джерел білків, жирів та вуглеводів спонукав їх до активного залучення в меню незвичних (маючи на увазі для нашого населення) продуктів. Так чи інакше, але усе зводиться до єдиного висновку: у погоні за стереотипом "усе, що прибуло з-за кордону, є кращим" люди перестали читати й цікавитися іншими, вітчизняними, варіантами, які значно дешевші, проте не менш корисні.

"Супер" тільки на словах

З дитинства батьки привчали кожного з нас їсти достатню кількість фруктів та овочів, зазначаючи, що там багато вітамінів. То, можливо, ось вони, вітчизняні суперфуди? Наприклад, білокачанна капуста, з великим вмістом клітковини, апельсини, багаті на вітамін С, чи морква, що зміцнює імунітет завдяки наявності бета-каротину. Здавалось би, що саме ці продукти є аналогами екзотичних добавок, але деякі дієтологи зазначають, що ні, говорячи, що подібні овочі та фрукти не можуть похизуватися приставкою "супер", яка має на меті наголошувати про найбільшу концентрацію вітамінів та мінералів у продукті. Тож, порівнюючи за кількістю поживних речовин, першість поки за заморськими товарами. Зокрема, капуста кейл має вдвічі більше вітаміну С та К, аніж апельсин та вітчизняна капуста, а спіруліна, що насичена унікальним складом мінералів, має в 35 разів більше бета-каротину, ніж морква. Такі висновки заводять у глухий кут, адже думки розділяються, і навіть вчені не здатні стати на той чи інший бік спору про користь суперфудів. Жодну з розрекламованих властивостей ягід годжі, насіння чіа чи іншої суперїжі не було доведено науково.

Новини за темою

Немає певних нормативно-затверджених сертифікацій, які б вказували про надкористь продукту; такі позначки можуть з’являтися на товарах тільки як маркетинговий хід, що в деяких країнах навіть недопустимо. Зокрема, країни Європейського Союзу мають дотримуватися вимог законодавства щодо медичних вимог на заборону використання й зазначення на упаковках таких слів, як "суперфуд", "детокс", адже вони вводять в оману споживачів, обіцяючи недоведені результати. З цим погоджується і лікар-дієтолог Інституту серця Наталія Суслова, висловлюючи своє бачення позиціонування подібного визначення: "Як на мене, це слово дещо недоречне. Для нас банан колись теж був суперфудом. А нашу гречку можна назвати суперфудом для країн, де її не вирощують і не споживають. Для того щоб продукт назвати гучномовною назвою "Суперфуд", потрібно ретельно вивчити його склад на біохімічному рівні, прослідкувати вплив на організм, довести його необхідність та незамінність, сформулювати доказову базу".

Також на противагу тезі про більшу користь й насиченість вітамінами саме суперїжі варто зазначати, що розрахунок поживних речовин здійснюється на 100 грамів продукту. Тому, аби не нашкодити організму, треба додавати в їжу тільки їхню невелику частину. Тоді як, за словами дієтолога-практика Ольги Шаєвської, вітчизняні фрукти та овочі можна їсти в значно більших порціях, подвоюючи їхню користь та заощаджуючи кошти. У цьому разі виграють українські продукти.

Вітаміни вітчизняного виробництва

Український ринок продовольчих товарів має велике різноманіття продуктів, що було вирощено на території країни. Вони мають значну кількість поживних речовин, що можуть покращити пам’ять, запобігти захворюванням, допомогти у травленні, зміцненні імунної системи, за допомогою них можна впоратися зі стресом та навантаженнями.

Наприклад, вітчизняні ягоди малини, суниці, чорниці, вишні, черешні та агрусу насичують організм вітамінами С, В1, В2, К, Р, Е. Окрім того, збагачують калієм, марганем, фосфором, кальцієм, магнієм та залізом. Плоди абрикосів, персиків та груш багаті на каротин і вітаміни С, В, Е, РР, К: завдяки своїм корисним речовинам вони здатні зміцнити судини та запобігти переліку захворювань.

Новини за темою

Буряк, капуста, морква, баклажани, кабачки, редис, помідори, печериці, квасоля, картопля та горох також надають організму людині повний спектр послуг у вигляді 13 вітамінів від А до Р.

Якщо ж все-таки людина хоче отримати саме той спектр корисних властивостей, що й відомі усім суперфуди, сироїд, власник еко-магазину Олег Блажівський радить більше читати та аналізувати, адже саме таким чином споживач зможе не тільки принести стовідсоткову користь своєму організмові, а й значно зекономити. Також, за його словами, неможливо бути повністю впевненим у походженні тих чи інших ягід годжі, асаї чи спіруліни, бо ми не знаємо, як і в яких умовах їх було вирощено. Зі збільшенням попиту на такий товар підвищився й ризик фальсифікації. Тож збагачені вітамінами й поживними речовинами продукти українського виробництва знову переймають пальму першості.

112.ua

Наприклад, сало, що покращує роботу головного мозку, серцевого м’яза, зміцнює судини і клітинні мембрани, впливає на роботу нирок та поліпшує склад крові, виводячи з неї зайві холестеринові бляшки, ціною від 140 грн/кг, може конкурувати з іншим, більш звичним у звучанні суперфудом авокадо. Пшоно, ціною від 35 грн/кг, прискорюючи метаболізм та уповільнюючи розвиток запальних процесів в організмі, здатне замінити кіноа (від 350 грн/кг), а гарбузове насіння італійці взагалі порівнюють з устрицями, вживаючи для захисту простати і як афродизіак.

Насіння чіа, ягоди годжі, кіноа, спіруліна чи льон, шипшина, обліпиха, гречка, пшоно і кропива — ось цей список ідентичних український аналогів. У той час, коли перші фасують по 100 грамів за захмарними цінами (насіння чіа від 200-300 грн за кг (чим меншим є фасування, тим більшою стає ціна)), насіння льону коштує від 28 грн/кг. Корисні властивості ягід асаї чи годжі за ціною від 500 грн/кг можна отримати за 35-60 грн/кг, додавши до свого раціону обліпиху та калину, а звичайна кропива може абсолютно безкоштовно стати вітчизняним аналогом закордонній спіруліні.

112.ua

Поширення запитів суспільства на здорове харчування — це великий крок уперед для усього людства. Суперфуди, як й інші вітамінізовані добавки, покликані допомогти людям у розумінні правильного ставлення до свого харчування. Вони справді корисні, якщо їх вживати як мінімальне доповнення до сталого наповненого правильними продуктами раціону. Проте їхню користь насправді надто перебільшено, особливо якщо порівнянювати з ціною та аналогами. Тож єдина порада, яка може допомогти зорієнтуватися в різноманітті різних насичених поживними речовинами продуктів,  — читати їхній склад та аналізувати, вживати з розумом і тільки тоді, коли хочеться різноманіття.

Ірина Шостак

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>