Смачно, але дуже небезпечно: На що треба звертати увагу, купуючи ікру

У зв'язку з відсутністю в Україні жорсткого та ефективного контролю за якістю харчової продукції на ринку ікри значно збільшено обсяг фальсифікату: у періоди активного попиту (передсвяткові дні) на нього може припадати близько третини всієї червоної та чорної ікри, яку продають у наших магазинах. Зі стереотипу про користь від дорогого продукту люди намагаються купити її дітям, людям похилого віку. Але! За нинішньої ситуації замість очікуваної користі можна зазнати гострого отруєння, а також посилити схильність людини до онкологічних захворювань

Смачно, але дуже небезпечно: На що треба звертати увагу, купуючи ікру
Фото з відкритих джерел

У зв'язку з відсутністю в Україні жорсткого та ефективного контролю за якістю харчової продукції на ринку ікри значно збільшено обсяг фальсифікату: у періоди активного попиту (передсвяткові дні) на нього може припадати близько третини всієї червоної та чорної ікри, яку продають у наших магазинах. Зі стереотипу про користь від дорогого продукту люди намагаються купити її дітям, людям похилого віку. Але! За нинішньої ситуації замість очікуваної користі можна зазнати гострого отруєння, а також посилити схильність людини до онкологічних захворювань

Що треба знати, купуючи ікру?

Кількість пропозиції фальсифікованої ікри лососевих і осетрових риб в Україні протягом останніх двох років було відчутно збільшено, особливо в періоди масового попиту. Нині на нього припадає від 10 до 30% всього обсягу делікатесу, який продають. Як правило, фальсифікат — це альгінова штучна ікра, яку реалізують як натуральну або суміш її з натуральною. Також є поширеною пересортиця, коли ікру другого сорту або взагалі нестандартну (зі значною кількістю ікринок, що тріснули) продають як першосортну ікру. Під час контрольних закупівель я багато разів натрапляла на банки з таким змістом. В основі альгінової ікри – желатин та альгінати (витяжки з морських водоростей), які навіть є корисними. Але ароматизатори та барвники зводять нанівець користь від штучної ікри. І ціна штучної ікри має бути в рази нижчою.

Новини за темою

Причому таким способом підробляють як червону, так і чорну ікру. Але навіть штучна ікра є не такою небезпечною, як натуральна, виготовлена на нелегальному виробництві. Такою ікрою легко отруїтися, і випадки є, не масові, але їх чимало. Правда, в нашій країні важко довести, що причина отруєння – ікра. Це може бути перевищення вмісту консервантів, які абсолютно не лімітуються нелегалами. Їхній обсяг не має перевищувати 0,1% за кожною речовиною від загальної маси, а вони можуть додавати пригорщами, щоб зберегти надовго без дотримання температурного режиму. Споживач на смак і запах не відчує перевищення кількості консервантів, але різкий смак ікри і неприродний "хімічний" запах мають насторожувати. Це свідчить якраз про наявність великої їхньої кількості.

Крім того, ікра – продукт, який спочатку не піддається тепловій обробці. При порушенні температурного режиму зберігання, що дуже часто буває, можуть розвиватися різні хвороботворні мікроорганізми: бактерії групи кишкових паличок, стафілококи, сальмонели, ентеробактерії, ботулізм. Звичайно, усе це може стати причиною гострого харчового отруєння і захворювання.

На що слід звертати увагу, купуючи ікру?

Якщо купуєте ікру на вагу, треба запитувати продавця щодо супровідних документів на неї, звертати увагу на країну походження. Звичайно, коли купуєте на вагу, є перевага, що ви бачите сам товар. Також слід дивитися на санітарний стан прилавка і температурний режим, за якого зберігають ікру. В ідеалі це має бути не вище -2 -4. Важливо, що навіть за такої температури ікра в торговому залі повинна лежати добу і не довше, інакше вона стає потенційно небезпечною, і нею можна отруїтися. Насправді цими строками магазини часто нехтують, а температура у вітринах з ікрою не знижується нижче +3.

Краще взагалі не купувати ікру на ринках, хоча і в торгових мережах немає жодних гарантій. Під час контрольних закупівель ікри, яку продавали в мережі за акцією, дуже часто виявлялося, що це 100-відсотковий фальсифікат. В інтернеті купувати ікру можна тільки на сайті офіційних виробників, а не в дилерів. Особливо має насторожувати низька ціна. До нас надходило дуже багато скарг від людей, які повелися на пропозиції перекупників, і ті контрольні партії, які ми купували під час контрольних закупівель, виявилися підробкою.

Краще купувати ікру в скляній тарі, а не в жерстяній банці. Це дорожче, але ви будете бачити, що там. Хоча і в цьому випадку ви не застраховані від того, що в банці буде штучна ікра. Слід звертати увагу на наявність консервантів. Їх має бути не більше двох.

Фото з відкритих джерел

Сьогодні використання консерванту уротропіну заборонене. Водночас на нашому ринку багато ікри російського виробництва, яка містить саме уротропін. У РФ його заборонили раніше, ніж в Україні. Це штучний консервант, який у кислому середовищі шлунка перетворюється на формальдегід (клітинна отрута з канцерогенним ефектом). Втім, і бензойнокислий натрій Е 211, який часто використовують як консервант в ікрі, теж є небезпечним і може провокувати розвиток онкологічних захворювань. Під час контрольної закупівлі ми натрапили на ікру, в маркуванні якої було зазначено одразу три консерванти: сорбінова кислота, уротропін та Е 211. Це вже геть небезпечно! Дозволю собі зауважити, що це був ще продукт легального виробника, який дотримувався вимог до маркування. За нелегального виробництва ми взагалі не можемо знати, які консерванти було використано та в якій кількості.

Ікру осетрових риб (чорну) в Україні виробляють в аквакультурі. (Ми маємо близько 17 компаній, і в них можна купувати продукцію гарантованої якості) А ось ікри лососевих риб (червоної) в Україні немає. Весь її обсяг імпортують. Відповідно, якщо на банці вказано виробника з України, перед вами продукт від дилера. Тут два варіанти: може бути ікра, яку ввозили в засоленому вигляді та фасували, але може бути і ікра, яку ввозили в замороженому вигляді та засолювали вже в цеху перед фасуванням.

У другому випадку не варто розраховувати на високу якість. Адже може бути значна частина відстою, тріснутих ікринок. Як правило, таку продукцію було виготовлено за нормативами підприємства, а не державного стандарту.

Купуючи чорну ікру, слід звертати увагу на те, щоб це була ікра від риб, яких було вирощено в аквакультурі. Якщо це дикий вилов, отже, перед вами точно продукт нелегалів. Осетер занесений до Червоної книги, і його вилов заборонений, займатися цим можуть тільки браконьєри. У маркуванні чорної ікри має бути чітко вказано, з якого виду риби вона зроблена. Це так само справедливо для червоної (вона з кети, нерки, горбуші). Якщо на банці написано "ікра риб лососевих порід", це є порушенням і має насторожувати споживача, оскільки не виключено, що в такій банці суміш ікри або навіть штучна. У випадку з чорною ікрою на банці має бути маркування міжнародної організації, яка контролює вилов осетрових і виробництво ікри CITES. Утім, і це не є повною гарантією: фальсифікатори можуть використовувати банки легальних виробників, але наповнювати їх зовсім іншим вмістом.

Як відрізнити штучну ікру від натуральної?

Скажу одразу, що це надзвичайно складно зробити, тому що фальсифікатори нині стали дуже винахідливими. Безумовно, штучна ікра відрізняється від натуральної за смаком, але український споживач не їсть щодня ікру і не зможе відрізнити, напевно. Смак ікри має бути ніжним, ікринки на язиці — тріскатися, а не розчинятися. Натуральна ікра повинна мати зародок у вигляді точки, яка має бути в кожній ікринці. Але я зустрічала штучну ікру навіть з підробленим зародком.

Якщо чорна ікра є твердою, як пшоно, то вона, швидше за все, штучна. Способи визначення натуральності в домашніх умовах є відносними. Але можна перевірити, заливши ложку ікри гарячою водою. Альгінова розчиниться. Це працює і з чорною, і червоною, тому що спосіб підроблення один, тільки для цього використовують різні консерванти і барвники. Натуральна побіліє та осяде на дно, тому що це білковий продукт.

Завжди ціна ікри — показник, і якщо дорожче, отже, краще?

Звичайно, ж ні. Фальсифікатори зацікавлені продати свій продукт дорожче і заробити на цьому. Висока ціна ікри не є гарантією якості, але якщо низька, то це сигнал, щоб насторожитися. Я часто бачу, що перед святами продають ікру за ціною від 20 до 40 грн. Ми зробили контрольну закупівлю, і це виявився 100-відсотковий фальсифікат.

Якщо купили фальсифікований продукт або отруїлися ним, треба повертати його до магазину і звертатися зі скаргами до Держпродспоживслужби, яка у відповідь має здійснити перевірку.

Ікра минтая Фото з відкритих джерел

Ікра минтая – гарна альтернатива?

Ікру минтая підробляють рідше, тому що вона є не такою привабливою за ціною. Все одно треба звертати увагу на маркування, дату виготовлення, наявність консервантів: їх має бути не більше двох. За комбінації понад два продукт є небезпечним.

Не слід забувати, що якісна ікра будь-якої риби є дуже цінною, тому що вона містить все необхідне для її потомства. Але якщо купувати фальсифікат чи продукт нелегального виробництва, не буде жодної користі. Та це ще півбіди. Усе-таки це дуже небезпечно, особливо якщо продукт будуть їсти діти.

Олена Сидоренко

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів