Горіховий Спас: Прикмети і традиції

Церковна назва свята – перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа

Горіховий Спас: Прикмети і традиції
Фото з відкритих джерел

112.ua

Редакційний блог

Церковна назва свята – перенесення Нерукотворного образу Ісуса Христа

В Україні 29 серпня православні християни відзначають Третій Спас, який ще називають Горіховим або Хлібним. Він іде услід за Медовим (14 серпня) і Яблучним Спасом (19 серпня).

За давнім переказом, до Ісуса Христа прийшов живописець Ананій з листом, у якому правитель міста Едесси просив прийти і зцілити його. Хворий на проказу месопотамський цар дізнався про зцілювальні здібності Ісуса.

Живописець спробував написати образ Христа, але йому це не вдалося. Тоді Ісус витерся рушником, на якому відбився його лик. Пізніше один з учнів Христа відніс рушник хворому цареві, і так він зцілився від важкої недуги.

29 серпня 944 р. за наказом візантійського імператора Костянтина Багрянородного нерукотворний образ Спасителя було перенесено з міста Едесси до Константинополя. Тоді було встановлено свято.

У народі назва свята пов'язана з тим, що до Третього Спаса, як правило, закінчували жнива. Тоді ж дозрівали лісові горіхи, і дозволялося їх збирати.

У давнину на Горіховий Спас влаштовували ярмарки, тому свято також називали "Спас на полотні" або "Полотняний Спас". Вважалося, що цього дня торгівля йшла особливо вдало.

У давнину говорили: "Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають".

Новини за темою

На Третій Спас у церкві святять горіхи, і вважається, що з цього дня дозволяється їсти горіхи нового врожаю. Головне святкове блюдо – коровай з нового хліба і горіхи. Також на столі повинні бути мед і яблука. Гостей і рідних пригощали пирогами і стравами з горіхами.

Крім того, цього дня заведено освячувати воду і чистити колодязі. Вважалося, що вода з підземних джерел в цей час є цілющою.

Ближче до Горіхового Спаса також закінчується Успенський піст (27 серпня), який у народі називають Спасівкою, тому на святковому столі вже доречними є м'ясні та рибні страви.

Третій Спас також вважають і періодом заготівлі яблук, а зібрані в цей період яблука повинні бути поживними і довго зберігатися.

Новини за темою

На Горіховий Спас відлітають останні ластівки. Існувала прикмета: "Якщо журавель відлетить до Третього Спаса, то на Покрову буде морозно".

У це свято також влаштовували ворожіння. Зокрема, дівчата ворожили на горіхах і дізнавалися про свою долю. Перший зірваний горіх потрібно було з'їсти і визначити його смак. Якщо він солодкий – успіх у любовних справах, гіркий – розчарування.

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>