Небезпечні "добрі тваринки": Які смаколики краще не дозволяти дітям їсти

Після зимових канікул школярі повернулися за парти, а у батьків знову з'явилася необхідність класти в портфелі смаколики або ж давати гроші на їх купівлю в буфеті. Хочу застерегти: такі популярні бісквіти в привабливій для дітей формі добрих звіряток та інші молочні бисквитики розкручених брендів, круасани – не найкращий вибір через масове використання гідрогенізованих жирів і фосфатів у складі. І навіть галетне печиво та сухарі, з урахуванням особливостей сучасного оброблення жирів для харчової промисловості в Україні, не можуть служити гідною альтернативою

Небезпечні "добрі тваринки": Які смаколики краще не дозволяти дітям їсти
Фото з відкритих джерел

Після зимових канікул школярі повернулися за парти, а у батьків знову з'явилася необхідність класти в портфелі смаколики або ж давати гроші на їх купівлю в буфеті. Хочу застерегти: такі популярні бісквіти в привабливій для дітей формі добрих звіряток та інші молочні бисквитики розкручених брендів, круасани – не найкращий вибір через масове використання гідрогенізованих жирів і фосфатів у складі. І навіть галетне печиво та сухарі, з урахуванням особливостей сучасного оброблення жирів для харчової промисловості в Україні, не можуть служити гідною альтернативою

Полиці сучасних магазинів завалені яскравими й апетитними упаковками з бісквітами та печивом. В асортименті популярні бісквітні звірятка, рулетики, круасани. Зайняті батьки часто кладуть у портфелі своїм дітям такі "ласощі", щоб ті могли перекусити в школі. Та й самі діти купують їх за кишенькові гроші у шкільних буфетах. Здавалося б, у чому небезпека? Але вона є. Нині ситуація з печивом і бісквітами в Україні насправді дуже тривожна, і це далеко не такі безпечні "смаколики", до яких ми звикли.

Новини за темою

Якщо розібратися по суті та вникнути глибше, то ясно, що виробники активно використовують перевагу чинних правил маркування, відповідно до яких не потрібно особливо виділяти компоненти, що становлять небезпеку для здоров'я. Крім того, склад продукції можна вказувати дрібним шрифтом. Нові правила маркування (основне достоїнство яких – суттєві штрафи) поки ще не набрали чинності. Але головне, завдяки чинним правилам, в маркуванні молочних бісквітів і тих різноманітних "звіряток" відомих брендів, які батьки часто з довірою, не звертаючи уваги на дрібно позначений склад, купують дітям, виробники не конкретизують, які саме рослинні масла використовувалися в складі. Таким чином, не можна виключати, що йдеться про гідрогенізовані жири, які, як неодноразово говорилося, провокують серцево-судинні та онкологічні захворювання. Закони можуть бути прекрасними, ба навіть ідеальними, проте головне – контроль за їх дотриманням. Тут у нас проблеми.

Загалом не можна навіть порадити, як вибрати найкраще з наявного асортименту. Єдина розумна порада – не купувати нічого, й особливо не давати таку продукцію дітям.

Новини за темою

Натуральних соковитих ягід, якими часто ілюструють упаковки, в складі продукції, як правило, не більш ніж 1-2% від обсягу. Немає там такої кількості кальцію і молока, про які кричить реклама. А те, що додано, відповідно до маркування (2-6%), ще питання, чи засвоюватиметься за такого мультискладу компонентів. Для того щоб розуміти загальну картину, потрібно читати зазначений дрібним шрифтом склад продукту. І тоді можна переконатися, що в більшості сучасного печива-бісквітів із натуральних компонентів, як правило, переважно тільки вода, борошно (вищого ґатунку, не становить біологічної цінності, особливо для дітей) і цукор (рафінований, як харчова добавка, що формує смак, інакше це печиво ніхто не їстиме). Основний їхній енергетичний компонент – рослинні жири, а вологоутримуючий компонент – фосфати (використовуються у пральному порошку, кава-стіках, ковбасах, провокують гіперактивність, алергії). Фосфати дозволяють утримувати вологу і значно продовжують терміни зберігання. Ось ті самі бісквітні звірятка, навіть після розпакування, до півроку зберігають свіжість, як ніби сьогодні зійшли з конвеєра.

Новини за темою

Лідирують за змістом рослинних жирів круасани. Ось із ними зовсім сумна історія. Компенсують все це виробники великою кількістю цукру, ароматизаторів, емульгаторів… Діти швидко звикають до такого смаку і просять його знову й знову, відмовляючись їсти натуральні продукти, якщо в сім'ї не розвинено культуру харчування або панує вічна відмовка "немає часу".   

Найсумнішим є те, що навіть галетне печиво, яке завжди було хорошою альтернативою, сьогодні не панацея. Рослинні й, зокрема, рослинні гідрогенізовані жири є і в їх складі. Навіть у складі сухарів, виготовлених промисловим методом, повсюдно використовують ті самі гідрогенізовані жири. Візьмемо для прикладу класичні "Київські сухарі". В їх складі борошно, цукор, набір маргарину, рослинних олій, зокрема модифікованих, емульгатори. Вишенька на тортику – ароматизатор, ідентичний до "вершкового масла". Це при тому, що Україна експортує натуральне вершкове масло, й обсяги зростають. З усього асортименту сухарів, мабуть, викликають довіру поки що тільки сухарі гірчичні, у складі яких повинні використовувати гірчичне масло.

Новини за темою

Найкраща і єдина в нинішній ситуації альтернатива – домашня випічка, а також продукція нішевих приватних пекарень. І хоча це дорожче, ніж купувати доступну продукцію мас-маркету, можна бути впевненим, що в продукції використовувалося натуральне вершкове масло, ягоди і борошно з висівками, наприклад. Варіантів приготування корисного печива, рулетиків у привабливій для дитини формі дуже багато. Вибір за нами, як завжди.

Олена Сидоренко

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>