Небезпечні делікатеси: На що варто обов'язково звертати увагу, купуючи рибу в Україні

Є думка, що риба і рибні страви – більш корисна і безпечна їжа, ніж, скажімо, деякі види м'яса. Це так, якщо йдеться про якісну рибу. Але в Україні з цим все дуже непросто. Через відсутність контролю якості риби протягом останніх років ситуація значно погіршилася. Купуючи рибу як на ринках, так і в магазинах, споживач ризикує, щонайменше, переплатити за розморожену рибу під виглядом охолодженої, як максимум – отруїтися, заразитися гельмінтами або підхопити ботулізм

Небезпечні делікатеси: На що варто обов'язково звертати увагу, купуючи рибу в Україні
Фото з відкритих джерел

Є думка, що риба і рибні страви – більш корисна і безпечна їжа, ніж, скажімо, деякі види м'яса. Це так, якщо йдеться про якісну рибу. Але в Україні з цим все дуже непросто. Через відсутність контролю якості риби протягом останніх років ситуація значно погіршилася. Купуючи рибу як на ринках, так і в магазинах, споживач ризикує, щонайменше, переплатити за розморожену рибу під виглядом охолодженої, як максимум – отруїтися, заразитися гельмінтами або підхопити ботулізм

Належного контролю якості риби в Україні немає

Сьогодні навряд чи хто-небудь зважиться категорично стверджувати, що вітчизняна риба є більш безпечною та якісною, ніж імпортна. У загальному обсязі споживання 10-12 кг риби на душу населення на рік на вітчизняну продукцію припадає лише 2 кг. Але при цьому серед імпортерів є як сумлінні, так і недобросовісні підприємці. Щонайменше 10% із них не мають необхідного дорогого обладнання для забезпечення належного температурного режиму збереження риби.

З іншого боку, для вітчизняної риби залишається актуальним питання нелегального вилову. Це масштабний і більш ніж прибутковий бізнес. Для розуміння: в Херсонській області карась скуповують по 8 грн/кг, а в роздробі продають щонайменше по 60 грн/кг. Дуже часто таку рибу перевозять у герметично закритих поліетиленових пакетах, при високих температурах (вище +10). З урахуванням ризику розвитку ботулотоксинів це смертельно небезпечно, тому що часто риба виловлюється у водоймах, забруднених клостридіями ботулізму (анаеробна грампозитивна бактерія роду клостридій, збудник ботулізму). Якщо потім риба термічно не обробляється, а в'ялиться, то, відповідно, це часто стає причиною захворювань на ботулізм. Як відомо, кількість випадків ботулізму в останній час значно зросла.   

Новини за темою

В європейських країнах стосовно рибної продукції запроваджено жорсткий контроль - починаючи від якості води і закінчуючи готовою продукцією. В Україні ланцюжок такого контролю відсутній, а системно якість води не перевіряли досить давно. Ми розробили програму контролю безпеки рибної продукції від водойми до готової продукції. Нам досі не вдалося домогтися реального ресурсозабезпечувального схвалення цієї програми Державним агентством рибного господарства. І якщо хоча б поновилися перевірки суб'єктів господарювання, на які з 2013 року діяв мораторій, комплексного контролю та комплексної оцінки якості риби в країні досі немає.

Споживаючи рибу, можна заразитися гельмінтами

Споживач має розуміти, що в наших умовах зберігається високий ризик заразитися гельмінтами внаслідок вживання риби. Морська риба має проходити паразитологічний контроль, за що відповідають імпортери або виробники готової продукції. Заражений гельмінтами оселедець вище шанс придбати на ринках, у місцях стихійної торгівлі. Ознакою того, що технологію посолу риби порушено, може бути червоне м'ясо близько хребта. На це потрібно звертати увагу, інакше споживаючи таку рибу, можна заразитися гельмінтами. При виготовленні в нелегальних цехах може також застосовуватися слабке засолення для небезпечної сировини, за якого гельмінти не гинуть. У разі потрапляння личинок в організм людини вони розвиваються у дорослих особин. Гинуть гельмінти в рибі за умови глибокого заморожування протягом щонайменше 6 днів, а також при потужному засоленні з витримкою 10 днів. Гельмінти (неживі) можуть бути і в рибних консервах.

Новини за темою

Під час контрольної закупівлі ми придбали печінку тріски з гельмінтами, але вони можуть зустрітися і в інших видах рибних консервів. Гельмінти та їхні личинки в рибі також гинуть при термічному обробленні, яке триває щонайменше 25 хвилин (товщина шматка не більш ніж 1 см). Однак навіть при термічному обробленні не руйнуються токсичні продукти життєдіяльності, які виділяються гельмінтами і можуть викликати різні алергічні реакції.

Червона риба може бути пофарбованою

Купуючи "червону" рибу, слід звертати увагу на її структуру. Вона або має бути замороженою і не розмороженою, або якщо розморожена, ви маєте подивитися, чи один раз її розморожували. У разі неодноразового розморожування риба може мати нехарактерний блідий колір. Слід звертати увагу на те, чи не бруднить вона папір, на якому лежить, інакше це свідчить про використання штучних барвників. Ще одна ознака "фарбування" - відсутність білих жирових прожилок (вони мають бути білими). Слід віддавати перевагу продукту з менш яскравим кольором, тому що яскраве червоне м'ясо може свідчити про те, що під час вирощування риби було використано ксантофіли у великій кількості. Вони дуже токсичні для печінки людини і є алергенами, особливо у разі надмірного споживання.

Креветками і морепродуктами легко отруїтися

Морепродукти в Україні є більш небезпечними, ніж заморожена риба, тому що терміни їх зберігання набагато коротші. Креветки в торговельних точках часто зберігаються при температурі мінус 10, що є неприпустимим. Температура зберігання креветок має бути щонайменше -24. Крім того, дуже небезпечно купувати креветки на пляжах, де зберігання й оброблення взагалі поза контролем. Чи відомо вам, що значна частина креветок чорноморських й азовських виловлюється нелегально, спричиняючи шкоду екології моря та в порушення харчового ланцюжка їхніх мешканців? А потім ми дивуємося, де ж наша морська риба.

Дуже багато отруєнь відбувається саме після вживання морепродуктів. З ними треба бути дуже обережними, адже сьогодні ніхто вам не дасть гарантії, що ви не отруїтеся, купивши креветки навіть у великій торговельної мережі або у відомому ресторані.

Вибираючи креветки, звертайте увагу на терміни зберігання і температурний режим у холодильнику. Краще віддавати перевагу креветкам середнього розміру. Як правило, вони найсмачніші. Великі креветки гірші за смаком. Як правило, вони вирощуються в штучних умовах, серед них чимало продукції з азіатських країн. Якщо вже купувати великі креветки, то краще віддавати перевагу креветкам, імпортованим із США. Вони більш безпечні.

Пангасіус нерідко напханий антибіотиками і консервантами

Риба сортів пангасіус і теляпія коштує відносно недорого, але при цьому з усіх сортів риби на українському ринку вона є найбільш проблемною і небезпечною. Як правило, вона імпортується з В'єтнаму, де часто вирощується в дуже брудних водоймах. У них риба масово хворіє, тому її ще за життя буквально нашпиговують антибіотиками. Потім для реалізації в торгових точках для того, щоб риба не втрачала структуру, мала привабливий зовнішній вигляд, її часто наколюють також розчинами з фосфатидами, консервантами, які утримують вологу і подовжують термін зберігання. У багатьох країнах ці види риби заборонені. Пангасіус і теляпію я б не радила купувати, замінивши її на вітчизняні сорти риб. Це не морська риба, немає сенсу ризикувати. У будь-якому випадку якщо вирішили купувати, попросіть документи, які підтверджують безпеку. Якщо отримаєте їх відразу, можна подумати про покупку.

Новини за темою

Замість печінки тріски – гонади

Вживання рибних консервів небезпечно тим, що серед них чимало фальсифікованої продукції. Були випадки, коли замість печінки тріски в консервах були внутрішні органи риби (гонади), зокрема молоки. Фальсифікують часто більш дорогі консерви: печінку тріски, паштет із печінки тріски. Крім того, для виготовлення консервів часто використовують переморожену рибу, заражену гельмінтами, низькосортний томатний соус (розведений водою). Якщо немає можливості замінити консерви свіжою рибою, я б радила звертати увагу на наявність відповідного маркування і віддавати перевагу продукції великих виробників.

Розморожена риба часто продається за ціною охолодженої

Дуже часто в торговельних мережах за ціною охолодженої пропонують розморожену рибу. Будьте уважними: хек, скумбрія, лосось, найпевніше, ніяк не могли бути ввезеними в Україну в охолодженому вигляді, і добре, якщо їх розморожували тільки один раз, а не більше. При цьому продається розморожена риба за ціною охолодженої: вдвічі вище замороженої. Не варто переплачувати. Охолодженою з імпортних видів риби може бути сібас, дорадо (імпортується з Туреччини). Або це може бути риба, яка проходить недовгий шлях транспортування, переважно, звісно, риба вітчизняних сортів: короп, товстолобик, сом.

Олена Сидоренко

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів