Які продукти подешевшали в лютому

Хоча низка продуктів у лютому подешевшала, все ж більша частина з них дорожчає. Так, зростання ціни відбулося в 71% продуктів, а зниження - лише в 29%

Які продукти подешевшали в лютому
З відкритих джерел

Олексій Дорошенко

Засновник і директор  Української Асоціації постачальників торговельних мереж, депутат Київської обласної ради

Хоча низка продуктів у лютому подешевшала, все ж більша частина з них дорожчає. Так, зростання ціни відбулося в 71% продуктів, а зниження - лише в 29%

Оригінал на сторінці Олексія Дорошенка у Facebook

На фоні загального зростання цін слід виокремити ті продукти, які в лютому 2018 року стали дешевшими. Це свинина, куряче філе та бройлер, гречка, сало, курячі яйця, цукор, рис і молоко. Загалом це 9 найменувань з переліку, який складається з 31 продукту, так званого соціального кошику. Їх моніторить Держстат.

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж склали топ-5 продуктів харчування, які подешевшали найбільше. Це свинина, куряче філе та бройлер, гречана крупа і сало.

Новини за темою

Перше місце посідає свинина, яка подешевшала на 2,3 грн за кілограм і коштує в середньому 107,9 грн. Друге місце за курячим філе, яке подешевшало на 1,5 грн та має середню ціну 89,9 грн за кілограм. Ціна курячої тушки зменшилась на 1,1 грн та становить у середньому 53,7 грн за кілограм. На 70 коп. знизилась ціна на гречку. Її середня вартість на кінець лютого становила 20,8 грн за кілограм. Як і прогнозувалося, знизилася вартість сала, поки що на 50 коп. Кілограм у середньому коштує 71,7 грн.

Новини за темою

Відзначимо топ-5 продуктів, ціна на які найбільше знизилась у відсотках. До цього списку потрапили гречка, свинина, куряча тушка та філе, яйця.

На першому місці гречка, вартість якої знизилась на 3%. Друге місце посіла свинина, яка продемонструвала зниження на 2,1%. Таку саму динаміку падіння - 2,1% - показав бройлер. Інший продукт з курятини, філе, показав трохи меншу динаміку – 1,7%. Замикають п’ятірку яйця з падінням у 1,6% та середньою ціною у 27,5 грн за десяток. У лютому яйця подешевшали на 50 коп. за десяток.

Новини за темою

Споживачу зниження ціни завжди приємне. Але зазначимо, що подорожчання відбувається швидшими темпами. У лютому продукт, який найбільше подорожчав (капуста), додав 18% вартості, а продукт — лідер з падіння ціни подешевшав лише на 3%. Така сама ситуація з продуктами-лідерами в гривневому еквіваленті: яловичина додала 3,2 грн за місяць, а свинина подешевшала на 2,3 грн. Окрім того, зростання ціни відбулося в 71% продуктів, а зниження - в 29%. Тому лютневі походи до магазинів не могли радувати нас низькими цінами.

Олексій Дорошенко

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів