Яка їжа нас убиває?

Який фактор ризику призводить до найбільшої кількості смертей у світі? Не куріння. І навіть не високий тиск. Це погане харчування. CNN розповідає про аналіз дослідження, яке тривало 27 років. Ця робота показала, що в 2017 році щоп'ята смерть у світі – а це 11 мільйонів осіб – пов'язана з харчовими факторами.

Яка їжа нас убиває?
З відкритих джерел

Який фактор ризику призводить до найбільшої кількості смертей у світі? Не куріння. І навіть не високий тиск. Це погане харчування. CNN розповідає про аналіз дослідження, яке тривало 27 років. Ця робота показала, що в 2017 році щоп'ята смерть у світі – а це 11 мільйонів осіб – пов'язана з харчовими факторами.

Оригінал на сайті CNN

"У багатьох країнах погане харчування частіше стає причиною смерті людей, ніж куріння тютюну або високий кров'яний тиск", – каже Ашкан Афшин, доцент кафедри показників охорони здоров'я у Вашингтонському університеті.

І справа не тільки в тому, що люди вибирають нездорову їжу, наприклад червоне м'ясо і солодку газовану воду. Не менш важливим є брак у нашому раціоні здорової їжі, а також те, що ця їжа занадто солона, каже Афшин, провідний автор аналізу, що після 27 років досліджень було опубліковано в середу в журналі Lancet.

"У той час, як традиційно в усіх дискусіях щодо цього питання акцент робили на зниженні прийому нездорової їжі, ми у своєму дослідженні показали, що на рівні всього населення загалом недостатнє споживання здорової їжі – більш важливий фактор, ніж високе споживання шкідливих продуктів", – розповів він.

Дослідження показало, що в 2017 році щоп'ята смерть у світі – це 11 мільйонів осіб – була спричинена, швидше, надто великою кількістю солі в раціоні та недостачею в ньому цілого зерна, фруктів, горіхів і насіння, ніж трансжирами, солодкими напоями та великою кількістю червоного м'яса і страв з ним.

Великий обсяг дослідження означає, що його результати є актуальними для всіх, неважливо, де людина живе, говорить Ендрю Рейнольдс, науковий співробітник Університету Огайо в Новій Зеландії, який брав участь у дослідженні.

"Висновки, зроблені в дослідженні, стануть основою для ухвалення політичних рішень, які визначають, які продукти харчування є в доступі в західних країнах, як їх просувають на ринку і, можливо, їхню вартість найближчими роками", – розповів Рейнольдс.

15 факторів ризику, пов'язаних із харчуванням

Під час роботи над аналізом, який фінансував Фонд Білла і Мелінди Гейтс (Bill & Melinda Gates Foundation), Афшин та його колеги розглянули 15 факторів ризику, пов'язаних із харчуванням, а також їхній зв'язок зі смертністю й інвалідністю.

Значну кількість некорисного червоного м'яса і страв із них, що містять багато цукру, трансжирних кислот і солі (які, як давно відомо, є небезпекою для здоров'я), порівнювали із впливом, який чинять на здоров'я раціони з малим споживанням корисних продуктів.

Ці корисні продукти містили фрукти, овочі, ціле зерно, молоко, кальцій, горіхи і насіння, клітковину, бобові, жирні кислоти омега-3 із морепродуктів і поліненасичені жири, корисні жири, які є в лососеві, рослинні жири.

За винятком солі, яка була ключовим чинником ризику майже скрізь, дослідження показало, що червоне м'ясо і страви з ним, трансжири і солодкі напої перебувають у нижній частині діаграми ризиків для більшості країн.

Насправді понад половина всіх смертей у світі, пов'язаних із харчуванням, у 2017 році була обумовлена тільки трьома факторами ризику: вживанням занадто великої кількості солі, недостатньою кількістю цілого зерна і недостатньою кількістю фруктів.

Ці ризики досі однакові незалежно від соціально-економічного рівня більшості країн, розповів Афшин.

Це нове дослідження стало частиною щорічної доповіді про Глобальний тягар хвороб, підготовленої об'єднанням тисяч дослідників, які відстежують передчасні смерті й випадки інвалідності з причини понад 350 захворювань і травм у 195 країнах.

У січні це об'єднання опублікувало свою "дієту для здорової планети", яка передбачає, що скорочення споживання червоного м'яса та цукру вдвічі, а також збільшення споживання фруктів, овочів і горіхів може запобігти до 11,6 мільйонам передчасних смертей без шкоди для планети.

Новини за темою

Афшин розповів, що в загальних рисах про це дослідження розповідалося в торічній доповіді про Глобальний тягар хвороб, однак без подробиць, тому версія цього року стала "найбільш повним аналізом впливу раціону на здоров'я", незважаючи на деякі методологічні недоліки і прогалини в даних зі слаборозвинутихкраїн.

"Це гарна спроба, – сказав Рейнольдс, – Дослідження нашого раціону публікують щорічно, однак ця робота заслуговує на увагу завдяки масштабу даних, які було розглянуто в ній, та її глобальній репрезентативності".

Він додав, що рейтинги ризиків дають державним політикам "безцінну інформацію про те, до якої харчової поведінки слід прагнути в першу чергу".

Смертність, пов'язана з раціоном, на прикладі країн

Десять мільйонів пов'язаних із раціоном смертей у 2017 році було спричинено серцево-судинними захворюваннями, рак став причиною 913 тисяч смертей, а діабет другого типу – причиною 339 тисяч смертей. Крім того, у 2017 році цими трьома факторами було зумовлено низку хронічних захворювань, які спричинили 66% випадків інвалідності.

Цікаво, що ожиріння не стало одним з головних чинників і посіло тільки шосте місце в списку глобальних ризиків, пов'язаних із захворюваннями, розповів Афшин.

В Узбекистані зареєстровано найбільшу кількість випадків смерті, пов'язаних із харчуванням, за ним слідують Афганістан, Маршаллові Острови, Папуа-Нова Гвінея і Вануату. У Ізраїлю виявилася найнижча кількість таких смертей, за ним пішли Франція, Іспанія, Японія та Андорра – крихітне князівство між Францією та Іспанією.

У рейтингу низької смертності Велика Британія посіла 23-те місце, обігнавши Ірландію (24-те) і Швецію (25-те), тоді як США опинилися на 34-му місці, після Руанди і Нігерії (41-ше і 42-ге). Індія посіла 118-те місце, а Китай – 140-ве.

Найбільш значні фактори ризику

Для Сполучених Штатів, Індії, Бразилії, Пакистану, Нігерії, Росії, Єгипту, Німеччини, Ірану і Туреччини найбільшим фактором ризику стала відсутність у раціоні цілого зерна; у багатьох інших країнах цей фактор посів друге або третє місце.

Це не означає, що люди в цих країнах не їдять зернових, а швидше, що вони їдять оброблені зернові з невеликою харчовою цінністю і потенційно великою кількістю калорій.

Рейнольдс, який опублікував цьогоріч дослідження в Lancet, присвячене впливу на здоров'я цілого зерна, попереджає, що багато з продуктів, які подають сьогодні споживачам під видом "цільнозернових", часто такими не є.

"Цілі зерна включають у сильно оброблені продукти, які можуть бути значно здрібненими та в які додано натрій, вільні цукри і насичені жири, – каже Рейнольдс. – Я думаю, ми всі маємо це враховувати і не плутати переваги мінімально оброблених цілих зерен із тим, що сьогодні часто рекламують як цільнозернові продукти".

За визначенням, ціле зерно в продукті – це використання всього насіння рослини: висівок, зародка та ендосперму. Рада з цільнозернових продуктів створила маркування, яке використовують у 54 країнах, що засвідчує ступінь змісту цілого зерна в продукті та який можуть шукати при виборі покупці.

Регіональні проблеми

Для Китаю, Японії, Таїланду та Індонезії найбільшим фактором ризику виявилася кількість натрію в раціоні. Ймовірно, це пов'язане з надзвичайно солоними рисовими оцтами, соусами і пастами, які використовують для приготування традиційних азіатських страв, розповідає Афшин.

Чи означає це, що ці культури й надалі будуть продовжувати жити в умовах такого високого ризику? Не обов'язково, говорить Корінна Гоукс, керівник Центру продовольчої політики при Лондонському університеті.

"Кожен, хто вивчав історію їжі, розповість вам, що культурні харчові переваги з часом змінюються, – каже Гоукс, яка не брала участі в новому дослідженні. – Вони дійсно змінюються. Але так, у цьому разі це, ймовірно, спричинить і культурні зміни".

У Мексиці найвищим фактором ризику виявили недолік горіхів і насіння, за яким слідував брак овочів, цілого зерна і фруктів у раціоні. І це була одна з небагатьох країн, де шкідливі солодкі напої опинилися в рейтингу ризиків доволі високо – під номером п'ять.

Це пояснюється не тільки обумовленою культурою любові до солодких газованих напоїв, у тому числі домашніх, так званих aguas frescas, розповідає співавтор дослідження Крістіан Разо, а й проблемою з доступом до чистої води, а також фруктів і овочів.

"У нас немає чистої питної води", – сказала Разо, яка здобула докторський ступінь з нутриціології в Національному інституті громадського здоров'я Мексики.

"Тому людям доводиться купувати чисту воду для пиття, а якщо вони щось купують, то краще газовану воду, – сказала вона. – Також легше дістати оброблену їжу, ніж свіжі фрукти й овочі".

Разо говорить, що, хоча Мексика – великий виробник свіжих фруктів та овочів, але їх викуповують дистриб'ютори зі Сполучених Штатів й інших країн, а люди в мексиканських містах залишаються без доступу до недорогих свіжих продуктів або можливості вирощувати свої.

"Ми закликаємо людей купувати на місцевих ринках, але там усе дорожче, – розповідає Разо. – Важко конкурувати з усіма цими величезними брендами, які скуповують продукцію. Тож так, у нас великі проблеми".

А щодо горіхів і насіння, то "люди їх просто не купують, тому що вони дуже дорогі", говорить вона.

Заклик до дії

Політики відреагували на дослідження закликом до дії.

"Нездорове харчування – основний фактор ризику для Глобального тягара хвороб. Відносна важливість цього фактора зростає і терміново потребує уваги", – сказав Франческо Бранка, директор Департаменту харчування для здоров'я і розвитку Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Новини за темою

"Громадськість має знати про критично важливий зв'язок між харчуванням і здоров'ям і вимагати від держави дій з поліпшення доступності продуктів, які входять до здорового раціону, – сказав Бранка. – Враховуючи необхідність вжиття термінових заходів, Генеральна Асамблея ООН оголосила 2016-2025 роки Десятиліттям дій ООН проблем харчування та просить уряди взяти на себе такі зобов'язання".

За словами Гоукс, це вимагатиме скоординованих зусиль державних діячів, виробників продуктів харчування, маркетологів і дистриб'юторів, що стане значним досягненням.

Якщо знову повернутися до цільнозернових продуктів, потрібні кардинальні зміни в економіку виробництва і розподіл продуктів харчування, сказала вона.

"Перероблення зерна є дуже вигідним, – розповідає Гоукс. – Візьмемо, наприклад, кукурудзу. Ви можете переробляти її в різні продукти: корм для тварин, рафіноване борошно, кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози тощо. Таким чином, завдяки цьому обробленню, виробники формують кілька потоків створення цінності".

"Якщо ми тепер скажемо: "Я виробляю кукурудзу, щоб отримувати один продукт", нам треба налагодити діалог з індустрією, щоб зрозуміти, де потрібні державні інвестиції з метою змінити систему, тому що зміни потрібні великі. Це серйозне завдання".

Але Гоукс сповнена надій. Двадцять років тому, за її словами, коли вона говорила політикам, які займаються охороною здоров'я на глобальному рівні, про важливість раціону, до неї ставилися "як до якогось маргінала. Тепер, коли я приходжу і кажу це, мене сприймають всерйоз".

Санді Ламотте

Переклад ИноСМИ

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected]

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>