Як подорожчання м'яса обігнало навіть інфляцію

Індекс м’ясного кошика за два роки зріс на 60%, або на 177 грн. За офіційними даними інфляція з березня 2016 року по березень 2018 року склала 26,6%. Тобто м'ясний кошик дорожчав удвічі скоріше за інфляцію

Як подорожчання м'яса обігнало навіть інфляцію
Фото з відкритих джерел

Олексій Дорошенко

Засновник і директор  Української Асоціації постачальників торговельних мереж, депутат Київської обласної ради

Індекс м’ясного кошика за два роки зріс на 60%, або на 177 грн. За офіційними даними інфляція з березня 2016 року по березень 2018 року склала 26,6%. Тобто м'ясний кошик дорожчав удвічі скоріше за інфляцію

Оригінал на сторінці Олексія Дорошенка у Facebook

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж з’ясували, чому скорочується споживання м’яса в Україні. Виявилося, що воно дорожчає швидше, ніж зростає середня заробітна платня. Так, за останні два роки, з квітня 2016-го по квітень 2018-го, вартість м’ясного кошика та яєць зросла на 60%, за даними Держстату. У той же час середня зарплатня, яка є предметом гордості уряду, зросла на 59%. Отже, для людей м'ясо не стало доступнішим.

Новини за темою

Мінімальна заробітна платня за цей же час стала вищою на 170%. У березні 2016 року мінімальна заробітна плата в Україні становила 1378 грн, а середня – 4920 грн. На березень 2018 року мінімальна вже складала 3723 грн, а середня – 7828 грн. За математичними розрахунками, споживання м’ясних виробів повинні були збільшити люди з невисокими доходами. Але враховуючи їхню загальну купівельну спроможність, ці люди перші відмовляються від вживання м’яса та яєць.

До нашого м’ясного кошика увійшли всі види м’яса, а також ковбасні вироби, які підлягають державному моніторингу - свинина, яловичина, сало, куряча тушка, варена ковбаса 1 ґатунку та курячі яйця. Усі види продуктів стали дорожчими за рік на 42-145%: яйця – на 145%, сало – на 76%, свинина – на 69%, ковбаса варена – на 52%, яловичина – на 49%, курка бройлер – на 42%.

Новини за темою

У порівнянні з 2016 роком, свинина додала в ціні 45 грн за кілограм, яловичина – 40 грн, сало – 31 грн, ковбаса варена – 29 грн, курка в тушці та десяток яєць – по 16 грн. На початок квітня кілограм яловичини можна було купити в середньому за 122 грн, свинини – за 110 грн, вареної ковбаси – за 85 грн, сала – за 72 грн, курки бройлера – за 54 грн, а десяток яєць – за 27 грн.

Якщо в цілому оцінити вартість м’ясного кошика з яйцями, то на початок квітня 2018 року вона становила 470 грн, тоді як на середину квітня 2016 року -  293 грн. Тобто індекс м’ясного кошика майже за два роки зріс на 60%, або на 177 грн. За офіційними даними інфляція з березня 2016 року по березень 2018 року склала 26,6%. Тобто м'ясний кошик дорожчав удвічі скоріше за інфляцію.

Уряд за останні два роки зробив тільки два кроки для стабільності споживчого ринку: повернув дотації та здешевив кредити аграріям. Але в умовах обмежених ресурсів та їхнього неефективного використання споживачі відчули лише слабкий ефект від цих дій. Отже, слід робити подальші кроки для підтримки як виробника, так і споживача.

Олексій Дорошенко

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на blog@112.ua.

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів