banner banner banner banner

Що потрібно їсти, щоб не заразитися коронавірусом

Що потрібно їсти, щоб не заразитися коронавірусом
З відкритих джерел

Atlantico

Французький інформаційний сайт

Оригінал на сайті Atlantico

Вірус починає розповсюджуватися в той момент, коли знаходить сприятливі умови (вологість і тепло). Він оселяється в клітинах організму носія та користується його ДНК для власного розмноження, створюючи мільярди копій, що розійдуться всюди.

Здебільшого (90%) перебігу вірусу носій не відчуває. Або ж можуть виникнути тією чи іншою мірою виражені симптоми грипу.

Проте в близько 10% заражених SRAS-CoV-2 симптоми ускладнюються тяжким ураженням легенів - гострим респіраторним дистрес-синдромом (ГРДС), який може призвести до летального результату за недоступності обладнання для підтримки дихання. В організмі починається неконтрольоване перевиробництво імунних клітин і цитокінів, що спричинює сильне запалення.

Із самого початку епідемії лікарі та вчені намагаються знайти причини яскраво виражених відмінностей у реакції у різних людей. Йшлося про вік, надмірну вагу, діабет, прийом протизапальних... У будь-якому разі не всі пацієнти є рівними перед хворобою, і триптиха "старий вік, чоловіча стать, надмірна вага" самого собою недостатньо.

Новини за темою

Фахівці звертають найпильнішу увагу на перевиробництво цитокінів і сприйнятливість до запалення.

Епідеміологам і медикам добре відомо, що у Франції та розвинутих країнах люди отримують недостатньо жирних кислот омега-3, які є в жирній рибі, а також деяких рослинних оліях, зокрема в рапсовій, лляній і конопляній.

У вересні цього року двоє відомих французьких фахівців з вивчення жирних кислот Філіп Легран і П'єр Вейль випустили статтю про те, що довголанцюгові омега-3-ПНЖК можуть сприяти відновленню запального балансу, оскільки потрібні для формування ліпідних медіаторів. Таким чином, вони можуть скоротити період критичних запальних процесів.

Крім того, омега-3 можуть діяти на різних етапах вірусної інфекції, зокрема при потраплянні й реплікації вірусу. З урахуванням відсутньої методики лікування, яка зарекомендувала себе, а також завершеної вакцини варто розглянути використання омега-3, оскільки минулі клінічні дослідження вказують на можливе поліпшення показників тяжкохворих пацієнтів на гострій стадії.

Для всіх нас це все одно що вживання щодня однієї столової ложки ріпакової олії (наприклад, у салаті) і/або однієї чайної ложки лляного чи конопляного насіння. Крім того, як у тому числі рекомендується Національною програмою здорового харчування, слід взяти в раціон жирну рибу, таку як сардини, скумбрія, тунець, лосось, оселедець... тобто, нічого складного тут немає. Якщо такі прості запобіжні заходи допоможуть зменшити кількість тяжких випадків, буде вже добре.

Хочу нагадати, що рівень споживання омега-3 у західних країнах є набагато нижчим, ніж, як дається в рекомендаціях, 2 г на день.

Не варто забувати про вітамін D

Ви знаєте про нього завдяки його ролі в засвоєнні кальцію кістками, його прописують літнім людям, маленьким дітям і навіть матерям, які годують.

Тим не менш у нього є ще один козир: він впливає на роботу імунної системи за допомогою стимуляції макрофагів і дендритичних клітин. Він має певну роль у запальному процесі, який стоїть за гострим респіраторним дистрес-синдромом при тяжких формах Сovid-19.

Як відомо, французи отримують недостатньо вітаміну D. Сонячні промені, звичайно, допомагають нам синтезувати його через шкіру, але не восени та взимку, а з їжею ми отримуємо його недостатньо.

Одне з нещодавніх досліджень указало на зв'язок між смертністю від коронавірусу і нестачею вітаміну D.

На півдні смертність є вищою, ніж на півночі, хоча у Франції молочні продукти на півночі систематично збагачуються вітаміном D.

Цікаво, але в країнах Південної Європи спостерігається дефіцит вітаміну D, незважаючи на велику сонячність.

Це також може пояснити те, що в маленьких дітей, які регулярно отримують вітамін D, спостерігаються безсимптомні форми коронавірусу і менше ускладнень.

Тому Національна академія медицини рекомендує вживання вітаміну D літніми людьми, а також його використання при лікуванні пацієнтів із Сovid-19.

Де знайти вітамін D?

У жирній рибі, яєчному жовтку, маслі й тваринних жирах. У печінці всіх видів тварин, у тому числі тріски. Проте не вживайте вітамін D самостійно: його прописують за рецептом, тому що його надлишок може негативно позначитися на здоров'ї. Дотримуйтесь приписів лікаря.

Беатріс де Рейналь

Переклад ІноЗМІ

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected]

Джерело: 112.ua

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>