Шаурма - всьому голова! Як близькосхідна страва влаштувала переполох у столиці України

У соцмережах тільки й розмов, що про шаурму

Шаурма - всьому голова! Як близькосхідна страва влаштувала переполох у столиці України
112.ua

Мережевий Троль

Редакційний блог

У соцмережах тільки й розмов, що про шаурму

Ранок добрий вам, панове порядні українці! Сталося, сталося це диво – мене випустили з підвалу, де довго тримали, примушуючи дивитися випуски "Ліги сміху" і їсти акційні продукти з одного відомого супермаркету. Випустили, взявши з мене слово, що я припиню свої дурні жарти. Зізнатися, я господар свого слова: я його дав, я його і забрав. Тому ви маєте задоволення споглядати цей текст.

Висловитися хочеться дуже, приводів для цього безліч, а на якому зупинитися насамперед – гадки не маю. Сумую, звичайно, несамовито, що влог Ляшка з консультацій з президентом нашим шановним пропустив, але тут вже нічого не вдієш. Було, всі вже й забули, це я один такий злопам'ятний залишився.

Шляхом довгої аналітики (три запити в "Гуглі"), несамовитих пошуків (дві чашки гидкої, зате безкоштовної кави з автомата в офісі) і тривалого розумового процесу (десь між відкриттям ядерної бомби й ухваленням рішення, який біч-пакет з'їсти на обід) я зважився. Остаточно і безповоротно. Розмова піде про їжу, не дарма ж шановний міністр соцполітики Андрій Рева говорив, що українці багато їдять. Мав рацію Рева, не може помилятися така важлива особа.

Президент наш новообраний, Володимир Олександрович, йому здоров'я і сил у його нелегкій праці, як-то мовиться, повернув нам смак до життя. Смак шаурми, щоправда, але це вже щось. Дорогі друзі, а чи любите ви шаурму так, як любить її ваш покірний слуга народу (це я про себе, якщо раптом щось)? Якщо не любите, то доведеться полюбити, не доведи господи, її не тільки головним ароматом Києва оголосять, але і взагалі національним надбанням. Кому, знаєте, "Газпром", а кому - м'ясо з лавашем. На смак і колір начинки різні. Вам гостріше чи і так зійде?

Ну досить-досить сваритися і лаятися. Хто з нас не виходив з метро і не смакував на обідній перерві цим дивом кулінарної майстерності, вінцем творіння дядька Заура з сонячної сусідської країни? Хто з нас не впускав дієтичний гірчичний кетчунез на лаковані черевики Джиммі Чу? Ніхто, зрозуміло, звідки у нас з вами Джиммі Чу, ми в Раді не працюємо і руку на пульсі газової труби не тримаємо. Але все ж, виключати важливість цього продукту в житті простих роботяг я не в змозі. Збрешіть і скажіть, що жодного разу не скуштували шаурмового щастя. Не вийде, без сумніву, не вийде. Це у них там нагорі совісті немає, вона у нас у наявності.

А чим президент наш гірший? Людина, звісно, зайнята, вся у справах, у роботі, мотається з однієї гілки метро на іншу, а як з'являється вільна хвилинка на перекус, так-ось тобі, прямо біля виходу, просто з жару - вона. Шаурма. Тому її і згадав, вітаючи киян з Днем міста. Ви от говорите: "Перепічка". Це, звичайно, добре, але тільки де ця перепічка? Правильно, в самому центрі Києва. Черги до неї бачили? Бачили. Стояли? Ні, звичайно. Ну добре, раз, може, і постояли, але чи є час у простої української людини в низці нескінченних буднів та хтонічного жаху наземного транспорту регулярно там обідати? Відповідь очевидна – немає часу. А шаурма – вона поруч завжди, в серці і на практично будь-якій зупинці, пахне, киває, запаморочує. Трохи відволікся, а рука вже сама собою кровні дістає з гаманця і шеф-кухарю простягає. Велику чи маленьку? З сиром або картоплею?

Напосіли ці самі користувачі "Фейсбуків" і "Твіттерів" на Володимира Олександровича вельмишановного, ні за що собак спустили. Жарти образливі якісь, іронізують, якнайдужче людину вколоти хочуть.

Але наш президент – він же гарант Конституції і свободи, свободи їсти, чого душа забажає, доки зарплата не скінчилася. І слово його кремінь – сказав шаурма, отже, шаурма. І на заправці взяв не хот-дог який-небудь, як деякі, а ту саму, яка на вуха вас усіх поставила.

У мене у зв'язку з цим запитаннячка виникли. Шановний наш пише, мовляв, нічого страшного в шаурмі немає і незручного теж. Незручне, припустимо, є. Сам процес поглинання, наприклад, коли вона розвалюється, як справи проти деяких наших політиків у суді, знизу тече, як гроші з бюджету, а в тебе все обличчя в соусі, і ти сам весь у соусі, і весь світ уже – один суцільний соус, добре, якщо ще не гострий. І що скаже Уляна Супрун на твердження про те, що немає нічого страшного? Як там з рівнем холестерину? На підшлункову навантаження не сильне? Якщо б дала Уляна Георгіївна яке пояснення, добре було б. Я, як Хатіко, чекав її коментаря на злободенну тему. А знаєте, що я отримав? Що українці отримали? Вітамін В12! Як в обличчя плюнули, чесне слово. Де там петиції проти зняття з посади створюють, я прямо зараз і підпишусь! Головне, звичайно, на петицію про скасування петиції не наскочити, а то колесо Сансари віднесе благі наміри, як завжди, в невідомому (або навіть дуже відомому) напрямку.

З іншого боку, якщо вже головний медик країни мовчить, значить, шаурма не може вбити українця. Значить, ось вам, дорогі мої земляки, рецепт від троля. Сам сьогодні крутив уранці, в офісі колег пригощав! Всі хвалили і за обидві щоки наминали. Зараз, щоправда, десь поділися. З чергами до вбиральні я ці дві події пов'язувати відмовляюся, до речі, може, вінегретом отруїлися.

Берете, отже, лаваш у кількості 2 штук, курячу грудку, скромно, одну, грамів 150 капустки, огірочки мариновані, двох вистачить, помідор один, моркву по-корейськи 150 г, твердого сиру не шкодуйте, 250 грамів можна, для себе все ж готуємо, а не для гостей. Не забуваємо 6 столових ложок майонезу, сметани – 2 ст. л., петрушки з кропом трохи, 4 зубчики часнику, трохи гострого червоного перцю (1 чайна ложка), трохи паприки (2 чайних ложки), сіль і перець, як зазвичай, за смаком. Можна ще гранульованого часнику додати, дві чайні ложки, і приправи для курки, теж двох ложок вистачить.

Курячу грудку ріжемо рівними смужками, обережно і зосереджено. Ви – сапер, курка – міна. Не промахніться, а то і пальців можна позбутися. Зверху на м'ясо щедро висипаємо сіль, часник гранульований, паприку, перець, приправу для курки і трошки олії. Залишаємо це хоча б хвилин на 15, але краще подивитися серію-другу улюбленого серіалу, дайте курці відпочити, зрештою, вона і так багато пережила!

Соус можна зробити, поки на екрані головні герої кудись їдуть або обговорюють щось, що на сюжет не впливає. Сметану, майонез, дрібно нарізану зелень змішуємо між собою. Суміш виходить недостатньо гострою, тому видавлюємо туди часник. Чуєте цей запах? Звикайте, якщо не пощастить, він буде переслідувати вас до кінця дня. Залиште соус у спокої, йому теж важко довелося, нехай перепочине.

Персонажі серіалу почали нудні роздуми про честь, совість або правильність вчинків? Чудово, саме час для овочів. Запам'ятайте: капусту – дрібно, огірки – смужками, помідори – кружечками, сир – на дрібній тертці.

Серія скінчилася, всі учасники бенкету на чолі з вами відпочили, продовжуємо. Курку добре було би готувати на грилі або пательні-гриль, але якщо немає її – не біда. На чому яєчню вранці смажите, на тому і її готуйте. Після завершення просмажування загорніть її у фольгу і дайте трохи "поплакати", хвилин 5. У сльозах вона буде соковитішою. Після цього її можна різати дрібними шматочками для подальшого вживання.

Настав час для лавашу, змащуємо його соусом, не весь – дайте трохи волі краям. Ми живемо в демократичній державі, свобода повинна бути в кожного. На соус спочатку викладайте курку, потім - капусту, далі - огірки з помідорами, моркву. Завершити це все можна майонезом (що взагалі без майонезу може триматися, на ньому вся країна тримається), а там можна і присипати сиром.

Далі – вищий пілотаж: шаурму треба загорнути. Спочатку накриваємо боковим краєм, потім підверніть верхній і нижній, далі закручуємо рулетом. Видихаємо. Ви впоралися. Ви чудові. Шаурму відправляємо на сковорідку, добре прогріваємо, і вуаля! Головна страва України (станом на сьогодні) готова.

Будьте обережні, соус може бути підступним і непередбачуваним, з'являючись з тих місць шаурми, звідки його не чекали.

Смачного! З вами був тепер уже й не дуже-то мережевий, а більше кулінарний троль, залишайтеся з нами, попереду ще багато нових рецептів та інфоприводів. Відчуваю, на відпочинок не відпустять, а якщо мені спокою не буде, то і я вас не залишу.

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>