Напередодні заборони: Хто жирує на пальмовій олії і чим вона небезпечна

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект, що забороняє використовувати у виробництві харчових продуктів, зокрема молочних продуктів, пальмову олію та її жирні кислоти. З урахуванням того, які захворювання провокує вживання продуктів із гідрогенізованими жирами, транс-ізомерами жирних кислот (атеросклероз, тромбоз судин, онкологія), це дуже правильно. Досить лише згадати про смерть школяра на уроці фізкультури. Але чи допоможе це насправді у вирішенні проблеми, до якої потрібно підходити комплексно? Це велике питання. А ось що безсумнівно: без альтернативи ухвалення законопроекту призведе до різкого зростання цін на низку продуктів харчування. Слід розуміти, що молокопереробники замінюють молочні жири не тільки через здешевлення, а й у зв'язку з гострим дефіцитом молочного жиру

Напередодні заборони: Хто жирує на пальмовій олії і чим вона небезпечна
З відкритих джерел

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект, що забороняє використовувати у виробництві харчових продуктів, зокрема молочних продуктів, пальмову олію та її жирні кислоти. З урахуванням того, які захворювання провокує вживання продуктів із гідрогенізованими жирами, транс-ізомерами жирних кислот (атеросклероз, тромбоз судин, онкологія), це дуже правильно. Досить лише згадати про смерть школяра на уроці фізкультури. Але чи допоможе це насправді у вирішенні проблеми, до якої потрібно підходити комплексно? Це велике питання. А ось що безсумнівно: без альтернативи ухвалення законопроекту призведе до різкого зростання цін на низку продуктів харчування. Слід розуміти, що молокопереробники замінюють молочні жири не тільки через здешевлення, а й у зв'язку з гострим дефіцитом молочного жиру

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроект «Про внесення змін у деякі закони України щодо заборони використання пальмової олії у виробництві продуктів харчування». Законопроект передбачає встановлення прямої заборони на використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів, зокрема молочних, а також встановлення адміністративної відповідальності (штрафи) за її порушення.   

Для початку розберемося, що погано в натуральній пальмовій олії? Абсолютно нічого! Натуральна олія в помірному обсязі корисна, і пальмова в цьому випадку не виняток. Її можна купити в чистому вигляді в будь-якому супермаркеті, і, до речі, це одна із кращих олій для смаження продуктів. Зовсім інша справа – гідрогенізована олія на її основі і транс-ізомери жирних кислот, які отримують у процесі хімічної обробки. У процесі гідрогенізації рослинні жири насичуються воднем. Використовуються додаткові речовини, каталізатори, багато з яких шкідливі.

Справді, гідрогенізовані жири та транс-ізомери жирних кислот у харчовій промисловості в Україні використовуються масово. Номер один – це кондитерська галузь, багато українських фабрик вже мають власні установки для гідрогенізації та ізомеризації. Жири використовуються для виготовлення вафель, цукерок, печива, виробів із шоколадною глазур'ю. Такі вироби в рази дешевші, ніж якщо готувати їх з какао-олії. 

На другому місці – галузь молокоперероблення, для якої питання використання рослинних жирів не тільки спосіб здешевлення продукції, але і компенсація гострого дефіциту молочних жирів. Його причина - скорочення обсягів виробництва молока в країні, поголів'я молочного стада. Рослинні жири нині масово використовуються у вершковому маслі, морозиві, твердих сирах, сиркових десертах, сирних продуктах, майонезах, плавлених сирках. Вони є навіть у кетчупах. До того ж використання жирів допомагає збільшити термін зберігання продукції.

За минулий рік Україна ввезла тропічних олій – пальмової та кокосової - більше ніж за всі попередні роки. Собівартість пальмової та кокосової олій досить низька за рахунок високої продуктивності. Їхня ціна мінімум у 5-10 разів нижча, ніж, наприклад, соняшникової або ріпакової олій. Якщо порівнювати з молочним жиром, олії тропічних культур дешевші в сто разів. Чи можна у зв'язку з цим очікувати зростання цін на продукти харчування у разі введення заборони? Однозначно! Спред – продукт, виготовлений на основі рослинних жирів, зараз може коштувати 10 грн, а ціни вершкового масла стартують щонайменше від 40 грн. Тому це буде ще й економічно обґрунтоване зростання цін на продукти харчування.     

Автори законопроекту мотивують необхідність введення заборони тим, що нібито пальмова олія та її жирні кислоти підвищують рівень холестерину в крові, провокують розвиток атеросклерозу, тромбозу судин, серцевих захворювань, ожиріння. Повторюся, натуральна пальмова олія при помірних обсягах споживання нічого подібного не провокує. А ось транс-ізомери жирних кислот, які з 2005 року заборонені в США, а також заборонені в Скандинавських країнах, крім захворювань серцево-судинної системи номер один провокатори онкологічних захворювань. Жири діють на клітинному рівні, порушуючи обмінні процеси в клітинах. У разі їх частого вживання в крові підвищується рівень ліпопротеїнів. Чи випадково Україна входить до десятки країн із високим рівнем серцево-судинних захворювань? Тільки уявіть собі, це наша країна, яка має такі благодатні природні ресурси. Варто згадати і нещодавній випадок – школяр помер на уроці фізкультури. У нього виникла проблема саме з серцево-судинною системою…

У випадку з дітьми питання стоїть особливо гостро, тому що вони ростуть і повинні отримувати фізіологічну норму корисних речовин для нормального розвитку. Дитячий організм залежно від віку потребує в визначеному обсязі саме молочних жирів. Їх категорично не можна замінювати рослинними.

Але чи допоможе пропонована заборона кардинально поліпшити ситуацію? Думаю, що ні. Тому що це проблема, до розв'язання якої слід підходити комплексно. Не тільки нарощувати обсяги виробництва молока, що безумовно критично важливо. Але посилити контроль за дотриманням вимог до маркування продуктів. 

Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, який було ухвалено в Україні ще п'ять років тому, зобов'язує вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані. Згідно з регламентом, виробники повинні чесно писати, чи використовується олія в натуральному вигляді, чи олія гідрогенізована. Так, як це відбувається в Євросоюзі. Регламент зобов'язує вказувати наявність і транс-ізомерів жирних кислот. У нас же, на відміну від ЄС, у 90% випадках ці вимоги порушуються.

Деякі виробники дозволяють собі писати в маркуванні – замінник какао-олії. Зрозуміло, що фахівці розуміють, що мова про гідрогенізований жир, але звичайний споживач найчастіше не звертає на це уваги і без всяких побоювань купує продукт. У маркуванні морозива, наприклад, вказують – олія. А на практиці мова про транс-ізомери жирних кислот. Один із виробників морозива на мене дуже ображається через те, що я розповідаю, що якщо в маркуванні зазначено, що морозиво з «комбінованим складом», це означає, що воно містить гідрогенізований жир.      

Правильно було б писати «пальмова олія в необробленому стані». І якщо ГОСТ молочного морозива не допускає використання рослинних жирів, то їх там не повинно бути. Нехай навіть таке морозиво буде дорожчим. Але є і ГОСТ для морозива, в якому олія може використовуватися – будь ласка, в такому можна, але про це треба чесно повідомляти в маркуванні, вказуючи і те, в якому вигляді жир застосовано. Головне – споживач повинен бути поінформований і при розв'язанні рівняння ціна – якість мати можливість зробити свідомий вибір. 

Боротися слід не з пальмовою олією, а з фальсифікацією. На смак споживач ніколи не зміг би відрізнити молочний жир від гідрогенізованої олії або жиру на основі транс-ізомерів. 

Донедавна ситуація в Україні ускладнювалась ще й паралічем контролюючих органів, які були змушені попереджати підприємства про заплановану перевірку заздалегідь. У мене немає твердої впевненості в тому, що ситуація радикально зміниться з набуттям чинності нового закону, що нарешті дає Держпродспоживслужбі значні повноваження. Але в будь-якому випадку, цей закон – однозначно крок вперед. Якщо до перевірок на підприємствах буде залучатися преса, громадські організації, це, безумовно, сприятиме поліпшенню ситуації. Але дуже важливо зробити все, щоб усунути всі корупційні ризики.  

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...

Віджет партнерів