М'ясний кошик за 2017 рік подорожчав на третину. Скільки тепер коштує м'ясо?

Минулого року свинина та яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм

М'ясний кошик за 2017 рік подорожчав на третину. Скільки тепер коштує м'ясо?
З відкритих джерел

Олексій Дорошенко

Засновник і директор  Української Асоціації постачальників торговельних мереж, депутат Київської обласної ради

Минулого року свинина та яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм

Оригінал на сторінці Олексія Дорошенка в Facebook

Експерти Української асоціації постачальників торговельних мереж підбили підсумки 2017 року, проаналізувавши динаміку росту цін на м'ясо.

Всі види м'яса стали дорожчими на 28-67%, а саме: сало – на 67%, свинина – на 39%, яловичина – на 33% та курка в тушці – на 28%.

Минулого року свинина й яловичина додали в ціні по 28 грн за кілограм, сало – 27 грн, ковбаса варена – 15 грн, а курка в тушці – 12 грн. Відтепер кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 116 грн, свинини – за 101 грн, сала – за 68 грн, варену ковбасу – за 76 грн, а курку – за 54 грн.

Якщо в цілому оцінити вартість м'ясного кошика, тобто взяти по кілограму всіх видів м'яса, то станом на 1 січня 2018 року він коштував 415 грн, тоді як рік тому його вартість становила 305 грн. Тобто індекс м'ясного кошика за рік зріс на 36%.

Додамо, що останні десять днів 2017 року були спокійними для споживачів у питанні цін. Цінових коливань не спостерігалося, окрім м'яса: свинина зросла на 2,5 грн за кілограм, яловичина додала 1,6 грн, а курка в тушці – 43 коп. Що до свинини, то вона вперше пробила планку в 100 грн у гонитві за яловичиною. Тим часом вперше майже за рік подешевшало сало – на 72 коп. за кілограм.

Але звертаємо увагу на те, як можна жонглювати цифрами. Державному моніторингу підлягає курка лише в тушці. Найбільший виробник курятини оцінює свою частку в промисловому виробництві курятини в 55%. П’ять найбільших компаній з виробництва курячого м'яса займають 90% ринку. Тому уряд може показати помірне зростання ціни на прикладі курки у тушці, яка зросла з березня 2017 року на 16%. За той же час філе, яке не підлягає державному моніторингу, зросло в ціні на 30%. І хоча воно ще дешевше, ніж у сусідніх країнах, але не можливо не припустити думку про можливе утримання цін на той продукт, який моніториться, заради доброї статистики. А втрати від цього компенсуються більш стрімким подорожчанням вартості інших видів курки.

Новини за темою

Минулого року спостерігалось зростання вартості на всі соціальні продукти, окрім гречки та цукру. Так, гречка подешевшала на 10,3 грн, або на 36%, а цукор – на 2,2 грн, або на 15%.

Гречка була останні півтора року переоціненою, тому попит значно впав. Збільшення ж врожаю та імпорт завершили епоху спекулятивно дорогої гречки. Що ж до цукру, то тіньовий сектор заважає державі, але допомагає споживачам. Велика частка виробництва цього продукту виробляється без сплати податків, тому виробники, що конкурують між собою, готові знижувати ціни. А крім того світова кон'юнктура та збільшення продуктивності в Україні штовхали ціни вниз. Цього року ми будемо ще не раз помічати, що ціни в країні зростають та знижуються за світовими тенденціями. Це пов'язано з тим, що рівень світового океану та нашого моря зрівнялися, тобто пройшло вирівнювання цін. Ми все більше стаємо частиною європейської економіки.

Олексій Дорошенко

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected]112.ua.

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>