Люди самі ризикують, коли вживають шаурму в незаконних закладах

Як відомо, у Києві кількість потерпілих від масового отруєння шаурмою зросла до 70 осіб. Перший заступник начальника Держпродспоживслужби Києва Олександр Овчаренко в ефірі "112 Україна" пояснив, що заклади, незареєстровані законним чином, не підконтрольні державним службам, зокрема Держпродспоживслужбі, - вони перебувають у компетенції правоохоронних органів. Також Овчаренко розповів, яких заходів було вжито для попередження масових отруєнь та яким чином громадяни можуть убезпечити себе від подібних ситуацій

Люди самі ризикують, коли вживають шаурму в незаконних закладах

Александр Овчаренко

Перший заступник начальника Держпродспоживслужби Києва

Як відомо, у Києві кількість потерпілих від масового отруєння шаурмою зросла до 70 осіб. Перший заступник начальника Держпродспоживслужби Києва Олександр Овчаренко в ефірі "112 Україна" пояснив, що заклади, незареєстровані законним чином, не підконтрольні державним службам, зокрема Держпродспоживслужбі, - вони перебувають у компетенції правоохоронних органів. Також Овчаренко розповів, яких заходів було вжито для попередження масових отруєнь та яким чином громадяни можуть убезпечити себе від подібних ситуацій

- Чи відоме вже джерело надходження інфікованого продукту? Вкажіть, будь ласка, де розміщені ці заклади?

- Ми знаємо, що в нас є три локації в різних місцях Києва: Дніпровський район (поблизу станції метро "Дарниця"), Дніпровська набережна біля Поштової площі та станція метро "Мінська" на Оболонському проспекті.

- Ці заклади розташовані у різних частинах міста. Скажіть, чи вдалось з’ясувати, чим вони пов’язані?

- Нам відомі власники всіх цих незаконних МАФів, ми встановили постачальника цієї продукції і в найкоротші терміни з'ясуємо всі обставини та встановимо причетних до масового отруєння людей. Цей канал з постачання недоброякісного інфікованого м'яса призупинено.

- Наразі існують підозри щодо того, хто є постачальником цієї інфікованої продукції, передбачаються роботи із затримання? Розкажіть про це, будь ласка.

- Нам відомі всі постачальники продукції до закладів громадського харчування, вони будуть відпрацьовані. Той постачальник, який надавав продукцію саме у ці МАФи, буде відпрацьований найбільш ретельно. Йому будуть пред'явлені ті претензії, які має пред'явити слідство у рамках кримінального провадження.

- Чи мали заклади, де продавали отруєну їжу, документацію на реалізацію своєї продукції?

- Ні, ці заклади не зареєстровані законним чином, вони не мали жодних документів, не мали жодних умов для приготування (їжі, - ред.). Це саме та причина, через яку не було можливості попередити ці випадки. Ті заклади, які працюють у правовому полі, у рамках закону, є підконтрольними державним органам виконавчої влади, державним службам, зокрема Держпродспоживслужбі.

Ті заклади, які працюють поза законом, - не підконтрольні. Це винятково компетенція правоохоронних органів. Це явище однозначно необхідно припиняти.

Новини за темою

- Чи плануються зараз масові перевірки? Яким чином будете їх здійснювати, якщо не маєте доступу до закладів, що не мають документації, але зараз функціонують? Думаю, таких закладів у столиці вистачає.

- Вчора під головуванням заступника голови КМДА було проведене засідання надзвичайної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Було ухвалено цілу низку рішень щодо заходів з ліквідації цього явища (масових захворювань), а також попередження подальших випадків. Одне з ключових рішень – це створення робочої групи, яка проведе масові обстеження усіх закладів громадського харчування: і тих, які зареєстровані законним чином, і тих, які не зареєстровані законним чином. Тому до складу групи входять і Нацполіція, і "Київблагоустрій" (він буде необхідний у разі виявлення таких випадків, щоб негайно демонтувати МАФи), і Держпродспоживслужба, і місцеві районні державні адміністрації, а також інші зацікавлені служби. Це явище буде відслідковуватися і попереджатися.

- Тобто зараз можемо почувати себе більш безпечно?

- Так, треба завжди почувати себе безпечно, але необхідно також проявляти свою громадянську свідомість. Громадяни масово споживали шаурму у закладах, де нема жодних документів не те що на якусь продукцію, й на реєстрацію цього суб'єкта господарювання. Тобто громадяни розуміли, що це щось поза законом, але все рівно спокушалися на смачний запах, вигляд і, мабуть, рекламу, плюс гарна літня погода, період відпусток, тому і споживали. Є чітка позиція: у невстановлених місцях купувати продукцію небезпечно, не можна цього робити, тому що попит породжує пропозицію. Коли ми зі свого боку проявимо громадянську позицію, більш ефективною буде робота тих мобільних груп, які зараз підуть працювати від державних установ і силових структур.

Новини за темою

- Як люди можуть зрозуміти, що у закладу є реєстрація? Дозвіл повинен висіти десь, де це може побачити покупець?

- Безумовно, на кожній торговій точці вона має бути у легкодоступному місці, де кожен споживач може прочитати, хто несе відповідальність за ту послугу, яку йому надають. Має бути свідоцтво про державну реєстрацію та інші дозвільні документи, які чітко прописані в законі. Кожен суб'єкт господарювання про це знає.

Я вчора особисто відвідав Дніпровську набережну на Поштовій площі, той кіоск, де реалізовувалась інфікована продукція. Я намагався як громадянин, не як посадова особа, з'ясувати суб'єкт господарювання, але мені це не вдалось. Годину десь шукав організатора, адміністратора, і ніяких документів мені не надали. Після цього о 17:00 ми провели розширену нараду з КМДА, з управлінням торгівлі, з "Київблагоустроєм" і встановили, хто там суб'єкт господарювання. Ми зараз задаємо законні питання. Але як громадянину мені вчора не вдалося.

Громадяни мають звертатися, мають проявляти громадянську позицію і говорити, звертатися до Держпродспоживслужби із заявами. Це є підставою для того, щоб ми проводили державний контроль та нагляд.

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Загрузка...