banner banner banner banner

"Клієнтів мало, чекаємо на запуск транспорту": Як столичні заклади повертаються до життя

"Клієнтів мало, чекаємо на запуск транспорту": Як столичні заклади повертаються до життя
112.ua

Катерина Чернявська

Журналістка, кореспондентка

Минуло трохи більше ніж тиждень з першого послаблення карантину — закладам громадського харчування нарешті дозволили відновити роботу в майже звичному режимі. Поки що всі заклади працюють лише або на виніс, або на літніх майданчиках. Уся їжа та напої мають бути в одноразовому посуді, а відстань між столами — не менше ніж 1,5 м.

Ми вирішили пройти столичними закладами та дізнатися, як вони виходять з карантину та пристосовуються до змін.

Жоден із закладів до карантину готовий не був, навіть ті, які працювали на доставку, більшість працівників вимушені були піти на два місяці у відпустку на власний рахунок. З дозволом роботи літніх терас ситуація значно не покращилася, відвідувачів мало, а відкриття метро чекають, як мани небесної.

Євген, бариста закладу The journalist 

До карантину ми були взагалі не готові. Ми припускали, що, можливо, нас закриють, і були готові, що ми працюватимемо у форматі to go, але, коли нас повністю закрили, це було потрясіння для всіх. Тому що всі лишились без роботи. Усі працівники просто пішли у відпустку на два місяці за власний рахунок, просто в нікуди. 

112.ua

Зараз відвідувачів дуже мало. Щодо дотримання всіх вимог — це, швидше, справа звички. Перші дні було важко ходити постійно в перчатках, постійно використовувати антисептик, маска дуже тисла на вуха (сміється), а потім це стає певною нормою і особливо уже не звертаєш на це уваги.

112.ua

Ми чекаємо більше відвідувачів, коли запрацює громадський транспорт, зокрема метрополітен. Я вважаю, що метро — це буде ковток свіжого повітря в принципі для сфери обслуговування. От ми на Хрещатику — людям немає сенсу їхати з житлових масивів, наприклад, на Хрещатик на таксі.

112.ua

На вихідних ситуація з відвідувачами дуже не відрізнялася. Бо дуже погана погода зараз, а літні тераси в таку погоду не дуже актуальні. 

Уздовж усього Хрещатика повідкривалися літні майданчики закладів, але вони пустують. Особливо це впадає в око біля таких закладів, як "Мушля" чи "Білий налив", де завжди були черги. 

Кав'ярні-МАФи, яких на Хрещатику понад десяток, теж працюють не всі. Як розповів власник одного з таких МАФів, деякі просто не пережили карантину, це стосується радше поодиноких МАФів. Ті, що мають сітки кав'ярень по місту, легше пережили карантин, але все одно повідкривалися не всі. За словами власника МАФу, він теж має близько 10 кав'ярень по місту, проте на сьогодні відкриті лише чотири в найбільш людних місцях, але відвідувачів вони все одно мають у кілька разів менше.

112.ua

112.ua

Високий попит має MacDonald’s — це стосується і літніх терас, які забито відвідувачами, і в цілому в місті часто зустрічаються люди зі стаканчиками або пакетиками звідти.

112.ua

112.ua

Мар'яна, менеджерка ресторану "Хлібний" на Хрещатику

Під час карантину в нас працював один ресторан на Великій Васильківській, тому що він там добре обладнаний, щоб була велика видача на виніс. 

112.ua

Новини за темою

Ніхто до карантину не був готовий. Що отак одразу двері усюди зачиняться. Під час карантину ми платили всім працівникам зарплату, звісно, це була не та зарплата, з якою усі працювали. Але ми частково виплачувли, щоб ніхто не лишився без роботи, а ми не лишились без працівників. Також ми давали робочі місця на Великій Васильківській, тому що там багато роботи було і їм було важко. Скорочувати штат не довелося, усі лишилися на робочих місцях. І зараз через те, що у нас скорочений час, ми складаємо графіки так, щоб усі могли працювати. Хай там як, але це якісь гроші. 

Відвідувачів набагато менше, тому що всі хочуть сісти і відпочити, але, на жаль, у нас  немає такої можливості, бо дуже обмежене місце, де можна посидіти, — це літня тераса. 

Ми всіх попереджаємо, що в нас обмеження щодо заходу до залу — це не більше трьох осіб. Усередині ресторану ми максимально огороджумо гостей. Тобто, якщо хтось приходить без маски, ми видаємо одноразову, санітайзери всюди стоять.

112.ua

З відкриттям метро чекаємо збільшення кількості клієнтів. Тому що наш заклад не той, куди приходять цілеспрямовано. Є постійні, звісно, гості — це всі департаменти, які поруч, вони просто рвали двері.

Не дуже від Хрещатика відрізняється ситуація на Подолі. Особливо у зв'язку з тим, що через ремонт доріг частина вулиці Сагайдачного відведена для транспорту; просто нема де поставити нормальні літні майданчики. А ті, що відкрилися, теж пустують.

Олена, менеджерка кафе "Друзі" на Андріївському узвозі

Перед початком карантину була в повітрі якась небезпека, тривожність, але до того, що все закриється і транспорт перестане працювати, ми готові не були. Ми працювали на доставку, але це роботою назвати дуже важко, це було лише для підтримки персоналу, але це не бізнес. 

112.ua

Увесь персонал був у відпустці за власний рахунок, крім тих, хто працював на доставці. Також ми виплачували певний гарантійний платіж, щоб людям було за що жити. 

Зараз ще не всі працюють, тому не зрозуміло, чи доведеться скорочувати. Ми поки що не розуміємо, скільки гостей до нас повернеться, які будуть у них можливості. Усі хочуть працювати, всі чекають, просто тепер роботи для всіх немає. Думаю, коли запустять громадський транспорт, ситуація буде кращою. 

112.ua

Організувати все відповідно до норм було не дуже важко, просто це додаткові витрати і також неможливість додаткових місць. А це своєю чергою неможливість заробити гроші додаткові, коли не можна посадити велику компанію за стіл. Зараз хоч можна саджати чотири людини за стіл, і це вже добре. 

112.ua

Наразі працювати в такому режимі невигідно, тому що немає транспорту і весь персонал добираться на таксі, і ми ці всі витрати компенсуємо. Тобто це не проблеми працівників, як вони доїдуть, а наші. Вранці затори, відповідно, високі ціни на таксі, і це не дуже добре. 

Відвідувачів на сьогодні лише десь 20% від тих, які були раніше. Я дуже сподіваюсь, що в середині червня буде якесь відновлення і ми повернемося хоча б на 60-80% відвідувачів. 

Катерина Чернявська

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected].

 

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>