Хай буде з тобою смартфон: Рецензія на фільм "Статус: Update"

Нова підліткова комедія пропонує глядачеві повірити в силу Всесвіту, не забуваючи при цьому про сучасні технології

Плакат фільму "Статус: Update" Фото з відкритих джерел

Блог про Кіно

Редакційний блог

Кайл Мур – звичайний старшокласник, який хоче від життя не так вже і багато. Милої подружки, класної машини і хоч якоїсь популярності серед однолітків йому було б цілком достатньо. Проте несподіване розлучення батьків, подальший переїзд в інший штат і супутній йому перехід у нову школу зробили його мрії важко здійсненними. Та й сам факт зміни сонячної Каліфорнії на провінційний Коннектикут лише ускладнив і без того нелегке життя хлопця.

Адаптація на новому місці, до того ж, виявляється зовсім нелегкою. В перший же день він наживає собі ворогів в особі місцевих спортсменів, а вподобана дівчина, яка співає в шкільному музичному гуртку, здається нескінченно недоступною. На довершення до всього однокласники-забіяки ганьблять Кайла на очах усіх учнів і розбивають його телефон.

Засмучений юнак вирушає в торговий центр в надії полагодити зіпсований гаджет. Там він зустрічає дивакуватого продавця, який вручає йому новенький смартфон, та ще й з чарівним додатком на додачу. Тепер, щоб здійснити свої мрії, хлопцю достатньо лише написати відповідний статус у програмі під назвою "Всесвіт".

В принципі, ця історія – ні що інше, як осучаснена казка про Попелюшку, що зберегла в собі практично всі основні елементи і мораль. Як мінімум, в ній є і Фея-Хрещена, яка з'являється в образі продавця-растамана, і чарівна паличка – той самий магічний додаток в телефоні. Ну і сама Попелюшка, природно, теж є. Вона тут перевтілюється в скромного хлопця, який, пройшовши через низку поневірянь і випробувань, добереться до фінального "і жили вони довго і щасливо".

Однак на відміну від канонічної казкової героїні, оновлений персонаж демонструє не тільки позитивні якості. Він також охоче робить ряд помилок, спочатку частіше піддаючись спокусам і власним примхам, і лише в кінці проходячи звичний обряд усвідомлення-спокути-виправлення.

Кадр з фільму "Статус: Update" Фото з відкритих джерел

Режисерувати картину взявся не новачок – постановник Скотт Спір, який вже встиг попрацювати і для телебачення (серіали середньої популярності "Наживка" і "Крик"), і для великого кіно (високобюджетний "Крок уперед 4"). До того ж, велика частина його робіт, як і "Статус: Update", насамперед розрахована на молодіжну аудиторію, що дозволило Спіру підійти до нового проекту з розумінням справи.

Сценарієм зайнявся Джейсон Філарді – з нечисленного списку його робіт все ж можна виділити комедію "Татові знову 17", що отримала пару номінацій на помітні кінопремії і в середньому непогані глядацькі оцінки.

Акторський склад, в свою чергу, примітний епізодичною участю Фамке Янссен (хоч і в досить спірному образі) і Джона Майкла Хіггінса. Головні ролі дісталися висхідним диснеївським зіркам Россу Лінчу і Олівії Холт.

Жанрово "Статус: Update" перш за все можна віднести до молодіжної або навіть підліткової комедії, у центрі уваги якої перебувають школярі зі всіма витікаючими звідси проблемами – конфліктами з батьками і один з одним, самовизначенням і спрагою визнання. І, само собою, першою любов'ю. Однак творці вирішили не обмежуватися єдиною жанровою приналежністю і спробували зайти на територію музично-танцювального кіно, а в деякій мірі – ще й соціального.

Останнє, втім, не дуже їм вдалося – незважаючи на заявлену тему впливу соцмереж на життя сучасної молоді, яка декларується навіть самою назвою картини, уваги цьому питанню приділяється не так вже й багато. Так, весь його потенціал зводиться переважно до коротких резюме про лайки та фолловерів і, звичайно, до публікації головним героєм постів-побажань.

З іншого боку, у фільмі очевидно простежується цілком собі соціальний посил про важливість пошуку себе, а не слідування чужим мріям і вимогам оточуючих. Цей факт все ж наближає "Статус: Update" до повчально-виховної роботи, яка ненав'язливо вкладає правильні цінності в молоде покоління.

Цікавою може здатися і спроба "одружити" світ гаджетів і соціальних мереж з езотеричним підтекстом, що знайшло реалізацію в чарівному диво-додатку. Останнє явно апелює до популярних нині технік та вчень, які пропагують віру у Всесвіт і його спроможність відповідати на запити людей.

В іншому ж картина не проявляє мінімальної різноманітності та оригінальності, слідуючи перевіреним шляхом шаблонів і стандартних для цих жанрів лекал. Так, досвідченому глядачеві будуть більш ніж очевидні сюжетні ходи і самі герої, які явно запозичені з сотень інших подібних творів. Але навіть незважаючи на це, фільм не позбавлений певного шарму і легкості, а тому цілком підійде для того випадку, коли не дуже хочеться стежити за драматичними хитросплетіннями сюжету або згадувати, що було в попередніх 18-ти частинах.

Тетяна Ахапкіна

відео по темі