banner banner banner

День Святого Валентина очима офіціантів: Де ваші манери?

День Святого Валентина очима офіціантів: Де ваші манери?
pixabay

The Guardian

Сайт британської газети

Оригінал The Guardian

Кінець наближається. У п'ятницю мільйони людей відмовляться від почуття власної гідності, забудуть про хороші манери і почуття міри, і вся країна перетвориться на справжнісіньке пекло, в якому люди будуть обніматися, ніжитися, чіплятися до дрібниць і фліртувати відчайдушно. Все правильно. До нас іде День святого Валентина.

Працівники ресторанів бачать найгірші прояви цієї щорічної аморальності. Для них 14 лютого — це не свято любові, а той день, коли виникає питання, чи варті взагалі люди любові. Не всі ми повні дикуни, просто завищені очікування змушують нас поводитися дивно.

"Можна сказати, що люди стараються більше, ніж зазвичай", — каже співвласниця лондонських і корнуолльских рибних ресторанів "Креветка на газоні" Кейті Тугуд. Звісно, старатися – це добре, але такі старання занадто часто переростають у нудне прагнення досконалості. Офіціант із лондонського закладу "Ліна Сторс" Джіотто Джаннандреа зазначає, що шалено закохані відвідувачі цього дня вимагають особливий столик й автоматично відмовляються від запропонованих їм прекрасних місць, бажаючи отримати щось чудове (в їхній уяві). "Не столик прикрашає побачення, — мудро зауважує він, додаючи, що людям не варто хвилюватися і нервувати. — Я ж у туалеті їх не посаджу".

Новини за темою

Цієї пори року всіх чоловіків вражає один і той самий недуг. Щоб справити враження на супутниць, вони вголос скаржаться, що вино пахне коркою (навіть коли воно не пахне). І хоча #невсічоловікитакі, так завжди поводяться саме чоловіки, говорить колишня офіціантка, яка попросила не називати її ім'я. Вона згадує одного відвідувача, який голосно скаржився на запах корки, хоча пляшка мала кришку, що загвинчується. "Зазвичай ми намагаємося не звертати уваги на такі речі, але цей чоловік поводився настільки грубо, що моїй колезі довелося його присоромити", — каже ця жінка.

Джош Стівенсон-Робертс із ресторану "Остерія Туфо" на півночі Лондона підтверджує, що така поведінка є дуже характерною для Дня всіх закоханих. "Багато чоловіків на першому побаченні демонстративно відкидають принесене вино", — говорить він. Стівенсону-Робертсу це видається кумедним, але якщо будете так робити, краще перевірте спочатку, чим закрито пляшку — коркою чи кришкою.

Цілком зрозуміло, що багатьом із нас хочеться зробити цей вечір незабутнім. Тому ми так сильно прискіпуємося до прикрашання і сервірування столу. Фібі Сомерфильд працювала в ресторані в Девоні, де одна постійна відвідувачка щороку вимагала прикрашати столик "величезними золотистими повітряними кулями" і розкидати по ньому конфетті. "Столики стояли близько один до одного, тому ми ледве протискалися, обходячи кулі", — зі стогоном згадує Сомерфильд.

Генеральному директорові лондонської ресторанної компанії "Хані енд Ко" Речел Гібон довелося мати справу з чоловіком, який прикрасив столик пелюстками троянд — по одному на кожен місяць спільного життя з подругою. Гібон турбувала реакція жінки, але пелюсток було багато, і вона заспокоїлася. "Їх було досить багато, і я подумала: раз так, вона вже добре знає, що це за людина", — говорить вона.

Що ж, стіл взагалі не варто прикрашати? Ні, всі кажуть, що в цьому немає нічого поганого, треба тільки спочатку запитати. І варто добре подумати щодо конфетті. "Люди не розуміють, як важко їх прибирати", — говорить Сомерфильд.

Хтось із нас докладає дуже багато зусиль у День святого Валентина, а хтось так і не усвідомив першого правила побачення: не дивись з надією на людину, якщо вона не твій партнер. Стівенсон-Робертс зауважує, що "блудний погляд" — це характерна риса вечора. Цифровий флірт теж є вельми поширеним. Менеджер бару в ресторані "Кітчен пов Холмс" Пеппе Корало згадує одну жінку, яка за вечерею раптово почала кричати на свого бойфренда. Чому? Він просто в її присутності перевіряв Тиндер. Дама плеснула йому в обличчя шампанським, а потім у гніві пішла геть. Звісно, її промоклий коханець розплатився і теж пішов. "Мені було його трохи шкода, але водночас не можна класти на стіл телефон, щоб твоя подруга його бачила", — дає пораду Корало.

pixabay

А ще намагайся не пропускати побачення. Хоча якщо на самоті опинився саме ти, ще не все втрачено. У Стівена Тозер з ресторану "Мейсон Беб" був гість, чия подруга не прийшла в День святого Валентина. Він сидів мовчки, а потім розповів про свою біду офіціантам. Ті пересадили його в інше місце, до стійки бару, де було більше народу, і пригостили його коктейлем за рахунок закладу. "Його посадили поруч з дівчиною, він з нею розговорився, і зрештою вони пішли разом", — згадує Тозер. Якщо опинитеся в подібній ситуації, не треба мовчки страждати, каже він. Є шанс, що якщо є бажання, ви знайдете собі компанію. "Всі ті, хто приймає та обслуговує гостей, намагаються зробити їм приємне", — пояснює він.

У День святого Валентина цілком передбачувано дає про себе знати публічна демонстрація взаємного потягу. Колишня офіціантка згадала один неприємний момент, коли парочка, влаштувавшись в затишному куточку під сходами, одразу почала пестити один одного. До нещастя, виявилося, що із-за столиків на другому поверсі цей куточок чудово проглядається. Того разу всі лише посміялися, але офіціантка все одно вважає, що треба "тримати себе в межах і поводитися, як у звичайний день".

Зазвичай ресторан вибирають завдяки пропонованій там їжі, але слід також пам'ятати і про історії, пов'язані з цим місцем. Торік Гібон довелося пересаджувати знічену жінку і її супутника в менш помітне місце, коли та помітила неподалік свого колишнього. "Вона сказала, що у них тут було перше побачення, тож, мабуть, обом у цьому ресторані подобалося", - пояснила Гібон. Це характеризує ресторан з позитивної сторони, а про уміння тих людей вибирати ресторани не говорить нічого хорошого. Це відвертий мазохізм – знову приходити в улюблене місце твого колишнього.

Зрештою антидоту від повального божевілля у День святого Валентина немає. Якщо ви цього дня кудись ідете, поводьтеся спокійніше. А ще слід дотримуватися елементарних правил ресторанного етикету. Не треба нескінченно вибирати страви і прискіпуватися до рахунку (в такі багатолюдні вечора прискіпування відвідувачів сильно дратують, каже Сомерфильд). А ще не варто під впливом романтичних кліше скочуватися до давно обридлих ґендерних стереотипів. Сомельє Джош Касл говорить про це так: "Не використовуйте фразу: „А вона буде…". Нехай ваша дама сама зробить замовлення". Це ж День святого Валентина, а не 1950 рік.

Втім, у будь-якому випадку ви можете втішатися тим, що хоча ваше тимчасове божевілля багатьох дратує, багатьом подобається за вами спостерігати. Сомерфильд вже чекає не дочекається чергової розваги. "Люди цього дня поводяться по-особливому, — каже вона таким тоном, що це звучить як "по-ідіотськи".  Вечір буде цікавим".

Гвендолін Сміт

Переклад ИноСМИ.

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви хочете написати в рубрику "Думка", ознайомтеся з правилами публікацій і пишіть на [email protected].

відео по темі

Новини за темою

Новини за темою

Новини партнерів

Loading...

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>