Від традиційної до паски у мультиварці: Топ-5 рецептів найпопулярнішої пасхальної випічки

Спекти паску - не проблема, проблема - знайти свій рецепт. І ми спробуємо допомогти її вирішити

112.ua

Добрі господині від Чистого четверга починають випікати паски – головну страву світлого свята Воскресіння Христового. І хоча на перший погляд вона може здатися досить простою, щоб спекти ідеальну паску, треба спершу знайти свій рецепт, а потім чимало потрудитися. 

Щоб цей процес був більш легким, пропонуємо покрокові інструкції приготування найпопулярнішої обрядової випічки.

Паска "Традиційна"

Фото з відкритих джерел

Склад:

  • 8-10 яєць
  • 0,5 л молока
  • 75 г (свіжих) або 10-15 г сухих дріжджів
  • 150 г вершкового масла
  • 500 г цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 9 склянок борошна
  • 1,5 ч. л. солі без верху

Приготування:

Опара: Розвести дріжджі в теплому молоці, додати 1 столову ложку цукру і 2 склянки борошна. Ретельно перемішати суміш і поставити підніматися в тепле місце.

Опара має збільшитися в три рази.

Тісто: Розтерти яйця з цукром і сіллю, додати до опари і перемішати. Потім додати борошно, постійно перемішуючи, і замісити некруте тісто. Його потрібно накрити харчовою плівкою або чистим рушником і знову залишити в теплому місці.

Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити масло на водяній бані, додати в нього ваніль і ввести в тісто. Ще раз гарненько вимісити і дати підійти.

Форми для випічки змастити соняшниковою олією або вершковим маслом, можна покласти на дно шматок пергаментного паперу.

Тісто потрібно відривати шматочками і наповнити форму до половини.

Після цього форму накрити рушником і дати тісту підійти до країв. Поставити в духовку і випікати 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Важливо: Відкривати духовку не рекомендується — паска осяде. Перевірити готовність можна за допомогою дерев'яної палички, нею потрібно проткнути тісто: якщо паличка суха — паска готова.

Прикраси: Прикрасити паску можна звичайною білковою глазур'ю з кольоровим "пшоном" або зробити різноманітні візерунки з тіста, виліпивши кіски, листочки, хрестики, написи.

Останнє не вимагає особливої інструкції, а от якщо і глазур ви робите не часто, уточнимо:

  • Знадобиться 1 яєчний білок, 200-250 г цукрової пудри, 1-2 ч. л. лимонного соку.
  • Білок збиваємо виделкою до легкої піни, додаємо приблизно половину цукрової пудри і перемішуємо виделкою.
  • Потім видавлюємо лимонний сік і знову перемішуємо.
  • Як тільки вміст побіліє, додаємо решту цукрової пудри для потрібної густоти.
  • Прикрашати паски потрібно відразу, так як глазур досить швидко висихає.

Кольорове "пшоно" зазвичай з'являється в кожному супермаркеті до великодніх свят.

Паска "Шоколадно-лимонна"

Фото з відкритих джерел

Склад:

  • 2,5 склянки борошна
  • 8 яєць
  • 1 склянка цукру
  • 2 ст. л. вершкового масла
  • 1 склянку подрібненого мигдалю
  • 1 плитка чорного шоколаду
  • 100 г рому або коньяку
  • 100 г червоного вина
  • 2 пакетика сухих дріжджів
  • 100 г апельсинових цукатів
  • 1 лимона
  • ½ ч. л. меленої кориці
  • ½ ч. л. меленої гвоздики

 

Для глазурі:

  • 3 ст. л. какао-порошку
  • 3 яєчних білків
  • ½ склянки цукру

 

Приготування:

Опара: Дріжджі розвести в 1 склянці теплої води, додати борошно, замісити тісто і поставити підніматися на 2 години в тепле місце.

Тісто: Коли опара підійметься, її треба ще раз ретельно вимісити.

Відокремити білки від жовтків і збити, а жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Шоколад натерти на дрібній тертці. Віджати сік лимона.

У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколадну крихту, вино, ром, лимонний сік, апельсинові цукати, корицю і гвоздику і ретельно все перемішати. Потім ввести збиті білки.

Форму для випічки змастити вершковим маслом, викласти тісто.

Важливо: тісто має займати не більше 2/3 висоти форми.

Форму поставити в розігріту до 160 градусів духовку і випікати 60-80 хвилин. Відкривати духовку при цьому не можна, тому що паска осяде.

Глазур: Яєчні білки збити до міцної піни, додати цукор і какао, все ретельно перемішати. Також за бажанням можна додати кулінарну посипку.

Готову паску змастити глазур'ю.

Паска "Сирна"

Фото з відкритих джерел

Склад:

  • 750 г м'якого сиру (творогу)
  • 100 г вершків жирністю 30%
  • 100 г цукру
  • 1 склянку сметани
  • 3 яйця
  • 60 г цукрової пудри
  • 2 ст. л. будь-яких крупно порубаних горіхів
  • 0,5 ч. л. меленої кориці
  • 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха
  • 2 ст. л. родзинок
  • 2 ч. л. ванільного цукру
  • 1 ст. л. апельсинових цукатів
  • 100 г вершкового масла

Приготування:

Сир двічі протерти через сито. Додати цукрову пудру, розм'якшене масло і сметану. Як слід перемішати і збити вінчиком.

Цукор розтерти дочиста з яєчними жовтками, додати до сирної маси. Прянощі змішати з ванільним цукром, вершки збити в густу піну і теж додати до сиру.

Збити яєчні білки, обережно ввести в сир. Перемішати масу дерев'яною лопаткою в одному напрямку. Додати цукати, родзинки і горіхи. Перемішати.

Форму для паски застелити харчовою плівкою. Обережно перекласти в неї масу, накрити дощечкою, на неї покласти гніт. Поставити в холодильник на 1–2 діб.

Паска у мультиварці

Фото з відкритих джерел

Склад:

  • 250 мл молока
  • 150 г цукру
  • 4 яйця
  • 600 г борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г родзинок
  • 50 г цукрової пудри
  • 1 ч. л. сухих дріжджів
  • 1 лимона
  • щіпка солі

 

Приготування:

Опара: Молоко підігріти до теплого, додати 1 ст. л. цукру, дріжджів 1 ч. л. з гіркою і 250 г борошна, перемішати і залишити на 30 хвилин в теплому місці.

Опара має збільшитися в три рази.

Тісто: Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки змішати з цукром. Три білка (один потрібно залишити на глазур) збити з дрібкою солі в міцну піну.

Після того, як опара досить піднялася, додати в неї жовтки з цукром і перемішати. Потім влити розм'якшене вершкове масло і також перемішати (поки воно не розчиниться). Додати білки і ще раз перемішати.

Після цього додати борошно, спочатку також 250 г. Якщо воно вийде дуже рідке, то тоді ще приблизно 100 г.

Важливо: За консистенцією тісто має бути м'яким.

Потім тісто потрібно добре вимішати і залишити в теплому місці на 1 годину, накривши рушником.

Поки тісто підходить, родзинки потрібно залити гарячою водою на 10-15 хвилин, після чого просушити на паперовому рушнику.

Далі натерти цедру з одного лимона.

Коли тісто підійде, в нього додати родзинки і цедру і добре перемішати. Потім потрібно викласти його в змащену вершковим маслом форму мультиварки і залишити "відпочити" на 10 хвилин, накривши легким рушником.

Після цього мультиварку включити на 10 хвилин в режимі "Підігрів", а потім в режимі "Випічка" на 1 годину 30 хвилин.

Глазур: збити білок, що залишився, додати цукрову пудру і ще раз збити до стійких піків.

Верх паски потрібно змащувати глазур'ю, поки він гарячий. За бажанням можна додати кулінарну посипку.

Паска "Ледача"

Фото з відкритих джерел

Склад:

  • 600 г борошна
  • 4 яйця
  • 200 г вершків (20% жирності)
  • 200 г вершкового масла
  • 200 р цукру
  • 14 г сухих дріжджів
  • 2 пакетика ванільного цукру
  • 200 г родзинок

Приготування:

Родзинки залити окропом і залишити на 10-15 хвилин. Потім воду потрібно злити і висушити родзинки на паперовому рушнику.

Яйця з цукром трохи збити міксером. Додати ванільний цукор і збити до пишної маси. Це приблизно 10 хвилин.

В окрему велику миску просіяти борошно. Додати сухі дріжджі і перемішати. Потім зробити поглиблення в муці і вилити туди теплі вершки.

Розтопити вершкове масло, остудити до кімнатної температури і також влити до борошна. Після цього додаємо збиті з цукром яйця і все перемішуємо міксером.

Важливо: Насадка має бути для замісу тіста.

Коли вийде однорідна маса, в неї потрібно додати родзинки з ложкою борошна, добре перемішати, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 2-3 години.

Після цього тісто обім'яти ложкою і викласти у форми, заповнюючи їх на одну третину обсягу. Форми накрити рушником і залишити в теплому місці для підняття тесту.

Паски випікаються 50 хвилин при температурі 180 градусів. Духовку відкривати під час приготування не рекомендується.

Прикрасити паску можна звичайною глазур'ю і кулінарною посипкою (див. рецепт паски "Традиційної").

Джерело: 112.ua
Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>