Православний календар: Особливості, правила і традиції Медового Спаса

В Україні святкують Маковія, або Медовий Спас. Розповідаємо про цей день докладніше

З відкритих джерел

Християни східного обряду сьогодні, 14 серпня, святкують Медовий Спас, або свято Маковія.

Медовий Спас відзначають на честь походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. За переказами, у православ'ї це свято з'явилося після того, як жителі Константинополя в цей день в розпал епідемії винесли з храму Святої Софії частинку хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. Після цього хвороба пішла з міста.

Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, або Мокрим Спасом, оскільки вважається, що саме в серпні князь Володимир охрестив Русь. За слов'янською традицією в цей день в храмах звершується мале освячення води, а також меду нового збору, благословляється його вживання в їжу - печуть медові пряники, млинці з маком і медом, пироги, булочки, плюшки.

В цей день потрібно обов'язково зануритися у воду, щоб змити гріхи й зміцнити здоров'я. Після цього дня у воду заходити вже було не можна, адже до кінця літа вода починала цвісти, і купатися далі було небезпечно.

Для селян це початок жнив та сінокосу, було прийнято готувати гумни, хліви для хліба нового врожаю, ріллі під озимі. В церкві освячувалися вінки з колосся з новим зерном, перші плоди врожаю. 

Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковій, оскільки з цього дня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією начинкою. За часів дохристиянської Русі люди створювали спеціальні букети-обереги - маковійчики, які захищали родину від лиха протягом усього року. Не перестали збирати маковійчики і після приходу християнства.

У давнину маковійчик робили з 17 трав. У ньому обов'язково повинні бути калина, рута і нагідки (календула), материнка, колоски вівса, м'ята, ласковець, тирлич, буркун, макові головки і гілочки полину. Зібрані трави потрібно перев'язати червоною стрічкою і освятити в церкві. Висушений маковійчик краще всього поставити на підвіконня і зберігати цілий рік як захист від злих чар.

У цей день також починається Успенський піст, який триває до 28 серпня. Він є найбільш суворим: по понеділках, середах і п'ятницях практикується сухоїдження; у вівторок і четвер можна їсти гарячу їжу, але без олії; у суботу та неділю - гарячу їжу з рослинною олією, а також вино. Тільки в свято Преображення Господнього, у свято Успіння Богородиці можна ще й рибу.

Маковія в Україні – це не тільки релігійне свято. З цього дня завжди приступали до осінніх польових робіт і медозбору, ластівки починали відлітати, а в народі готувалися до проводів літа.

Джерело: 112.ua

відео по темі

Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>