banner banner banner banner

Християни східного обряду відзначають Різдво Христове: Історія, звичаї та традиції

У ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове

З відкритих джерел

У ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і починаються 12-денні святки, що супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на увесь рік.

Про Різдво

Як написано у Біблії, цього дня у Вифлеємі у хліві Пресвята Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого Сина Божого, були пастухи. Пізніше віддати шану Богонемовляті прийшли волхви – мудреці зі Сходу.

Водночас є кілька теорій, згідно з якими Ісус Христос народився не взимку, а святкувати Різдво в січні стали тільки тому, що в цей час язичники відзначали свято народження Сонця і збільшувався світловий день.

Як би там не було, православне Різдво Христове і Святий вечір урочисто святкують у християнському світі, тому є безліч традицій та звичаїв святкування.

12 страв і дідух: Традиції Святвечора

З відкритих джерел

За традицією Різдво в Україні починається 6 січня зі Святого вечора – Святвечора. В цей день уся сім'я, разом із малими дітьми, збирається на святковий обід. Прикметно, що у Святвечір знаходитися в чужому домі не можна.

Святвечір зазвичай починається із запалювання свічки в пам'ять про померлих предків і читання молитви "Отче наш". Після чого господар будинку благословляє вечерю.

В цей день люди не сідають за стіл до появи першої зірки, яка, як кажуть, вказала волхвам шлях до того місця, де знаходилося Богонемовля Ісус.

У Святвечір на столі обов'язково мають бути 12 пісних страв – на честь 12 апостолів. Головна страва – кутя (ритуальна каша, зварена з ячменю, пшениці або рису). Багато українських господинь у кутю додають горіхи, мак, родзинки та мед. Крім куті, на святковий стіл також прийнято подавати: пісний борщ, вареники, гриби, овочеві салати та соління. Страви не запивають водою - тільки узваром (солодким компотом із сухофруктів).

З відкритих джерел

Кожен член сім'ї має потроху спробувати всі 12 страв, при цьому повністю з'їдати вечерю не можна, інакше холодильник буде порожнім увесь рік.

Під час вечері незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям не можна сідати на кут столу, щоб не залишитися без пари. До завершення трапези не можна виходити з-за столу і з дому, щоб не впустити до помешкання нечисту силу.

У переддень Різдва також прийнято на найпочеснішому місці в домі ставити дідух – сніп із пшениці, вівса і жита, який, за народними повір'ями, охороняє родинне вогнище від злих духів та уособлює благополуччя сім'ї.

Як святкують Різдво в Україні?

Фото з відкритих джерел

За народними повір'ями, опівночі з 6 на 7 січня треба відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло до оселі.

Невід'ємним атрибутом українського Різдва є колядки. В цей день колядники ходять від будинку до будинку, сповіщаючи благу звістку про народження Сина Божого.

У всіх храмах проходять божественні літургії, а родина збирається за святковим столом, вітаючи один одного словами: "Христос народився! Славімо Його!"

Здавна в різдвяну ніч люди зверталися до Бога з проханнями про зцілення і прощення гріхів. Дівчата ворожили на судженого. Подружжя, які не мали дітей, просили Пресвяту Діву Марію подарувати їм дитину.

Оскільки на Різдво закінчується 40-денний піст, на святковий стіл часто ставлять велику кількість м'ясних страв. За святковою вечерею прийнято співати різдвяних пісень, бажати один одному здоров'я і згадувати все хороше, що було в минулому році.

 

Джерело: 112.ua

відео по темі

Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>