Від обсмажування кави до власної кондитерської: Як переселенцям у Маріуполі вдалося зробити бізнес на цукерках

У рамках проекту "Близький Схід" кореспонденти "112 Україна" продовжують розповідати історії жителів Донбасу, які змінюють на краще себе, своє оточення і простір довкола

Дмитро і Поліна Леконцеви "112 Украина"

Дмитро і Поліна Леконцеви - власники невеликої кондитерської у Маріуполі. Їхньому закладу виповнився рік, у меню - все, чого вони колись хотіли: 30 видів цукерок, тістечка, кава і чай. Але так було не завжди. Спочатку у подружжя не було ані приміщення, ані кавоварки, ані навіть вітрини. І сам Маріуполь для Дмитра і Поліни раніше був незнайомим містом.

Сім'я Леконцевих приїхала із Хрустального (місто в Луганській області, окуповане бойовиками "ЛНР", до 2016 р. - Красний Луч, - ред.) до Маріуполя, на весілля до друзів. Однак назад подружжя повернутися не змогло - у рідному місті почалися бойові дії.

У новому місті подружжя почало шукати можливість відкрити власну справу. Вони хотіли своє кафе. А ще краще - шоколадну майстерню. Почали свій бізнес з обсмажування кави. Потім купили три кілограми бельгійського шоколаду і зробили свої перші цукерки. Знайшли міжнародну програму, яка пропонувала гранти дрібним підприємцям. Поліна, економіст за освітою, сіла писати бізнес-план. А потім поїхали на конкурс, де презентували свій проект. На грант вони купили обладнання, взяли в оренду приміщення і почали працювати.

"Ми купували те, що могли, а не те, що хотілося. Зараз, звісно, мріємо про нову, професійну кавову машину". - каже Дмитро.

У своєму рідному місті Поліна була викладачем англійської, а Дмитро вирощував гриби. Тепер вони - підприємці-кондитери. А ще вони тепер студенти, навчаються в Пущі-Водиці в Теологічній семінарії.

Раз на півроку подружжя їде на сесію. На заняттях вивчають Святе письмо різних релігій. Це їм, кажуть, для того щоб краще розуміти проблеми людей. Насамперед тих, хто так само, як і вони, - переселенець. Після сесії відразу з потяга вони їдуть не додому, а до свого кафе, щоб робити щось нове.

"Ми відкрилися як шоколадна точка, але для людей це було дико. Люди просили: дайте нам десерти, дайте нам що-небудь поїсти! І ми розуміємо, що, напевно, складно відмовити. Коли вже культуру прищеплено, то потрібно просто поважати культуру", - каже Дмитро.

Тут не тільки роблять тістечка і цукерки, а ще й вчать кондитерської справи дітей. У планах подружжя, за словами Поліни, використовувати прибуток на благодійні проекти.

"Тут живуть добрі люди, які можуть бути щасливими. Але, знову ж таки, у зв'язку з усіма обставинами, зі стресами, від яких цей регіон потерпає, це не те, про що вони насамперед думають. Тому одна з причин і цілей нашого існування - це дійсно хоча б хвилин на 15-20 людину помістити в атмосферу, де вона може розслабитися", - каже Поліна.

Так тут і проводять дозвілля: з'їв тістечко, випив кави, пограв у шахи в маленькій казковій кондитерській, а потім знову поринаєш у життя прифронтового та індустріального Маріуполя.

Джерело: 112.ua

відео по темі

Loading...


Новини за темою

Віджет партнерів

d="M296.296,512H200.36V256h-64v-88.225l64-0.029l-0.104-51.976C200.256,43.794,219.773,0,304.556,0h70.588v88.242h-44.115 c-33.016,0-34.604,12.328-34.604,35.342l-0.131,44.162h79.346l-9.354,88.225L296.36,256L296.296,512z"/>